Ongeluk toestel parlementariërs

Een vliegtuig met daarin vijf leden van het Europees Parlement is gisteren tegen een hangar aangereden op luchthaven Rotterdam Airport.

Het ongeluk vond plaats voor het opstijgen van het vliegtuig naar Straatsburg, waar het Europarlement deze week vergadert. Even na drie uur gistermiddag reed het toestel langzaam taxiënd naar de startbaan om op te stijgen. Op ongeveer een kilometer afstand van de startbaan reed de Cessna Citation tussen twee hangars door. Daar raakte de punt van de vleugel een van de gebouwen. Het toestel draaide vervolgens, waarbij de neus van het vliegtuig zich in de deur van de hangar boorde.

Nederlandse Europarlementariërs maken sinds twee jaar regelmatig gebruik van een gecharterd vliegtuig. Vliegen van Schiphol naar Straatsburg zou vrijwel even duur zijn en op deze manier kunnen de volksvertegenwoordigers bovendien zelf uitmaken op welk tijdstip ze vliegen, wat tijd bespaart. De vlucht van Dynamic Exel gisteren zou 6.000 euro kosten. Een retourvlucht van Schiphol naar Straatsburg met Air France kost om en nabij 700 euro per persoon. Uiteindelijk zijn de parlementariërs met een auto naar Straatsburg gereden.

Het bedrijf Dynamic Exel is gespecialiseerd in zogenoemde luchttaxi's. Het verongelukte toestel is een tweemotorig straalvliegtuig voor acht personen. Gisteren zaten er zes personen in: europarlementariërs van CDA, VVD en PvdA, en een medewerker van een van de europarlementariërs. Een van de inzittenden liep een lichte verwonding op in de nek, verder raakte geen van de inzittenden gewond. De omvang van de materiële schade is nog onbekend, aldus een woordvoerster van Rotterdam Airport.

Over de toedracht van het ongeluk is nog niets bekend. De Raad voor de Transportveiligheid onderzoekt de zaak en geeft vooralsnog geen informatie. De Inspectie Verkeer en Waterstaat onderzoekt het toestel op technische mankementen zodra de Raad voor Transportveiligheid het vrijgeeft.