Onderzoek naar oud-minister VS

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar oud-minister van Financiën Paul O'Neill. Het wil weten of O'Neill de wet heeft geschonden door vertrouwelijke documenten te onthullen in een boek over zijn ervaringen als bewindsman.

De eind 2002 ontslagen minister zou de schrijver van het boek, journalist Ron Suskind, toegang hebben gegeven tot duizenden regeringsdocumenten die nog in zijn bezit waren, waaronder ook geheime documenten zaten. O'Neill liet afgelopen weekeinde in een televisie-interview met het CBS-programma 60 Minutes een document met de woorden `geheim' zien. Het onderzoek is daarop gebaseerd, zo verklaarde een woordvoerder van het ministerie. Woordvoerder Nichols zei dat, alhoewel het gebruikelijk was dat bewindslieden bij hun vertrek documenten meenamen, het ongebruikelijk is om vertrouwelijke papieren op televisie te laten zien.

In The Price of Loyalty, dat volgende week uitkomt, zou O'Neill beweren dat de regering-Bush nog voor de aanslagen op de VS van 11 september 2001 een rechtvaardiging zocht om de Iraakse president Saddam Hussein te verdrijven. Ook zegt O'Neill dat hij in de 23 maanden dat hij in het kabinet zat nooit bewijzen voor massavernietigingswapens heeft gezien.

President Bush reageerde gisteren tijdens de Summit of the America's in Mexico omzichtig op de uitspraken van zijn voormalige minister. ,,Ik stel de diensten van voormalig minister O'Neill voor ons land op prijs'', aldus Bush. Hij sprak echter de door O'Neill opgesomde volgorde van gebeurtenissen tegen. ,,Net als voorgaande regeringen, waren ook wij voor een verandering van het regime.''

Andere Republikeinen reageerden aanzienlijk feller. ,,Niet sinds Julius Caesar heb ik zo'n schaamteloze steek in de rug gezien – ook gij meneer O'Neill,'' aldus Mark Foley, een Republikeinse afgevaardigde uit Florida.

Het Witte Huis reageerde gisteren al met de mededeling dat het erop lijkt dat O'Neill ,,zijn persoonlijke overtuigingen probeert te rechtvaardigen in plaats van dat hij kijkt naar de resultaten die we bereiken uit naam van het Amerikaanse volk''.