Oeuvreprijs voor filmer Verhoeven

Filmmaker Paul Verhoeven krijgt voor zijn hele oeuvre de belangrijkste Nederlandse filmprijs. Het Nederlands Fonds voor de Film heeft hem vandaag de Bert Haanstra Oeuvreprijs toegekend.

Verhoeven (65) is de vierde Nederlandse regisseur die deze prijs krijgt. Bert Haanstra, Fons Rademakers en Johan van der Keuken gingen hem voor. Aan de prijs is een bedrag van 45.000 euro verbonden.

De jury, onder voorzitterschap van oud-minister Hans van Mierlo, roemt de consistentie en veelomvattendheid van Verhoevens werk. Hij maakte dertien lange speelfilms, waarvan zes in Hollywood. Daarnaast is hij bekend van de tv-serie Floris, met Rutger Hauer in de hoofdrol. In totaal maakte hij sinds zijn debuut in 1960 24 films.

De jury karakteriseert haar keuze voor Verhoeven als ,,waardering in omstredenheid'', verwijzend naar de controverses die verschillende van Verhoevens films opriepen, vanaf zijn lange speelfilmdebuut Wat zien ik? (1970), over een prostituee en haar wonderlijke klanten, tot aan zijn voorlopig laatste film Hollow Man (2000) een harde thriller over een man die onzichtbaar wordt en zo zijn lusten en wraakgevoelens botviert. ,,Deze creatieve filmmaker provoceert en emotioneert, maar laat niemand onberoerd'', schrijft de jury, waarin verder ex-producent en Artis-directeur Haig Balian zat en actrice Monique van de Ven, die in 1973 debuteerde in Turks Fruit.

Verhoeven oogstte in Nederland met films als Soldaat van Oranje en Turks Fruit bewondering en een groot publiek. Turks Fruit werd in 1999 tijdens het Nederlands Filmfestival uitgeroepen tot Beste Nederlandse film van de eeuw. In 1985 maakte Verhoeven zijn voorlopig laatste film in Nederland, Flesh+Blood, met zijn lievelingsacteur Rutger Hauer in een Engelstalige hoofdrol. Daarna vertrok hij naar Amerika.

Hij laat sindsdien in interviews niet na te vertellen dat hij Nederland niet wílde verlaten, maar wel móest, omdat het filmestablishment hem niet goed gezind was in die tijd. Vooral de film Spetters (1980) had heftige reacties bij critici opgeroepen. Inmiddels lijkt Verhoeven zich op te maken voor een Nederlandse comeback.