Nútopia loopt zich warm

Niet alleen zijn er dit jaar talloze programma's op radio- en televisie bijgekomen, maar ook nieuwe omroepen dingen naar een plaats in de ether. In december maakte de omroep Nútopia bekend per 1 maart de status van aspirant-omroep aan te vragen om met 2 uur tv en 8 uur radio per week de relatie tussen mens en dier in al zijn facetten te belichten. Het bestuur meent dat de mens de natuur heeft losgelaten en zich in de kille pretcultuur van de publieke en commerciële omroepen heeft opgesloten. We amuseren en consumeren ons te pletter, zegt de potentiële omroep op haar website.

Of Nútopia een kans maakt moet nog blijken. De ideële zender De Nieuwe Omroep (DNO) die de publieke omroep wilde versterken met uitzendingen over de Noord-Zuid-relatie trachtte in 2000 een uitzendlicentie te krijgen, maar kreeg die niet omdat de programmering niet vernieuwend zou zijn. Dit jaar probeert DNO het weer.

De omroep Nútopia, een combinatie van de woorden Utopia en Nú, wil een omroep zijn die mens, dier, natuur en milieu in samenhang centraal stelt. Inmiddels zijn tal van Nederlandse prominenten toegetreden tot het comité van aanbeveling: cabaretier Youp van 't Hek, schrijver en beeldhouwer Jan Wolkers, hoogleraar Paul Cliteur, zangeres Fréderique Spigt, schrijver Karel Glastra van Loon, Wouter van Dieren (lid Club van Rome) en politiek tekenaar Len Munnik. Volgens de initiatiefnemers hebben zich al 5.000 mensen aangemeld. Nog 45.000 dieren-, natuur- en milieubeschermers moeten zich melden, wil de omroep kans van slagen hebben.

Voorzitter Niko Koffeman zegt dat er in Nederland ruim 4 miljoen mensen lid van een dier-, natuur of milieuorganisatie zijn. ,,Ik zou niet weten waarom we dan niet tot het publieke bestel kunnen toetreden. De AVRO heeft dierprogramma's, maar die zijn puur amusement. Dat heeft niets met dier en milieu te maken. Alleen het radioprogramma Vroege vogels heeft de kwaliteit van programma's die we zouden willen maken. We adverteren ook rond dat programma. En als we die luisteraars kunnen pakken, redden we het zeker.''

Koffeman voegt nog toe dat van Paul Cliteur bekend is dat hij heeft gezegd dat mensen over 50 jaar in schaamte zullen omzien naar wat ze dieren hebben aangedaan. ,,Daar willen wij niet op wachten.''

Nútopia; zie website: www.nutopia.nl