Moord in De Marwei was te voorkomen

Het ministerie van Justitie had de moord op gevangenismedewerkster C. Hofman-Van Ark van de Leeuwarder gevangenis De Marwei in januari 2003 ,,redelijkerwijs'' kunnen voorkomen.

Dat concludeert de Arbeidsinspectie in een vertrouwelijk rapport. Volgens de inspectie schoot het ministerie tekort op het gebied van voorlichting en bestond er onduidelijkheid over hiërarchie en was het slachtoffer onvoldoende opgeleid.

De medewerkster Hofman-Van Ark werd vermoord door de toen 29-jarige gedetineerde Bruno M. op een moment dat zij alleen met hem was op de creatieve afdeling. De man verbleef in de Marwei in afwachting van opname in een tbs-kliniek. De man leed al een tijd aan angsten en vertoonde paranoïde gedrag. Hij sloeg het slachtoffer met een hamer op het achterhoofd en stak haar vervolgens met een beitel. Het was de eerste keer dat in Nederland een gevangenismedewerker door een gedetineerde werd gedood.

Uit het rapport blijkt dat de moord met een aantal maatregelen hoogstwaarschijnlijk voorkomen had kunnen worden. Zo was het slachtoffer onvoldoende voorbereid op het werken met gedetineerden zoals de dader, die op de Beveiligde Individuele Begeleiding Afdeling (BIBA) verbleef. Ook waren de afspraken over het toezicht op de werkplaats van het slachtoffer niet helder.

Aan de veiligheid van de creatieve afdeling, waar de moord plaatsvond, schortte ook het een en ander. Zo was het van buitenaf slecht mogelijk om het lokaal in te kijken door afgeplakte ramen en kasten die voor ramen stonden opgesteld.

Volgens een woordvoerster van de Arbeidsinspectie was de moord nooit met zekerheid te voorkomen geweest, maar was de kans wel veel kleiner geweest als de gevangenis maatregelen had getroffen tegen de lacunes in de opleiding van de medewerkster, de onduidelijkheden in de hiërarchie en de veiligheid van het lokaal waar therapie van gedetineerden plaatsvond.

Justitie laat in reactie op het rapport weten de slotconclusie niet te delen. ,,Als alles perfect geregeld was, dan achten we het nog onwaarschijnlijk dat we dit incident hadden kunnen voorkomen.''