Meer zaadbalkanker, maar minder sterfte

Het aantal gevallen met zaadbalkanker is in de periode van 1990 tot 2000 in Nederland met 40 procent toegenomen. Tegelijk is het aantal mannen dat aan zaadbalkanker overleed, gedaald van 38 in 1990 naar 25 in 2000. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Nederlandse Kankerregistratie dat vandaag is verschenen.

Zaadbalkanker komt vooral voor bij mannen tussen 20 en 45 jaar. Het is in vergelijking met longkanker en borstkanker een relatief zeldzame vorm van kanker – in Nederland kwamen in 2000 vijfhonderd gevallen voor, slechts 0,7 procent van de 69.000 nieuwe kankergevallen.

Waardoor de aandoening zich de laatste jaren vaker voordoet, is onbekend. De stijging doet zich internationaal voor.

Tegenwoordig kan zo'n 95 procent van alle patiënten door middel van radio- en chemotherapie worden genezen. Volgens professor H. Hoekstra, als hoogleraar kankerchirurgie verbonden aan het Academisch Ziekenhuis Groningen, is de verbetering in prognose van zaadbalkanker een ,,eye-opener'', omdat met ,,dezelfde behandelmethode betere resultaten'' zijn behaald. Hoekstra zegt dat de toegenomen ervaring van het behandelingsteam een belangrijke oorzaak is voor de ,,uitermate goede prognose''. ,,Men weet exact wanneer moet worden begonnen met een chemokuur.''

Daarnaast is volgens Hoekstra ,,onomstotelijk bewezen'' dat chirurgie ,,van groot belang'' is bij de behandeling van uitgezaaide zaadbalkanker. ,,Al het resterende afwijkende weefsel moet minutieus worden verwijderd'', zegt Hoekstra. Hij spreekt over een ,,bijzondere tumor, die bijzonder goed behandelbaar is.''

Tussen 1990 en 2000 is het aantal gevallen van zaadbalkanker ,,constant toegenomen'', zegt epidemioloog Sabine Siesling, woordvoerder voor de NKR. De toename is volgens Siesling, een van de auteurs van het rapport, ,,opmerkelijk'' te noemen.

Een op de drie Nederlanders krijgt in de loop van zijn leven een vorm van kanker. Mannen krijgen nog iets vaker kanker dan vrouwen, al is het verschil het laatste decennium kleiner geworden. Dat komt vooral doordat mannen minder zijn gaan roken en vrouwen juist meer.

De vergrijzing zal het totaal aantal kankergevallen in de toekomst doen stijgen. Borstkanker was in 2000 de meest voorkomende vorm van kanker (11.300 nieuwe gevallen), gevolgd door kanker van de darm (9.200), longen (8.800) en prostaat (6.600).

Het aantal gevallen van borstkanker steeg tussen 1990 en 2000 met 17 procent. Ook gevallen van kanker aan de prostaat, de dikke darm, de slokdarm en de huid namen toe.

Bij kanker aan de longen, het strottenhoofd en de maag was sprake van een afname tussen 1990 en 2000. ,,Maar'', zegt Siesling, ,,Het aantal sterftegevallen zal dalen, ook in absolute cijfers.''