Leider van de toekomst

Tijdens het World Economic Forum in Davos werd hij vorig jaar, samen met onder anderen Mabel Wisse Smit, genoemd als één van de leiders van de toekomst: Jerome Caille, de nu 36-jarige topman van Adecco. Sinds gisteren staan de schijnwerpers van de wereldpers om een heel andere reden op hem gericht. Adecco, 's werelds grootste uitzendconcern, kondigde onverwacht aan dat de publicatie van de geconsolideerde cijfers over 2003 is uitgesteld. De koers van het concern kwam in een vrije val.

Caille is sinds mei 2002 bestuursvoorzitter van Adecco. Hij opereert vanuit het hoofdkantoor in Zürich en geeft leiding aan 28.000 mensen die in 68 landen werken, verdeeld over 5.800 kantoren. Adecco behaalde in 2002 een omzet van 16,2 miljard euro. Ter vergelijking: concurrenten Vedior, Randstad en Manpower boekten over diezelfde periode omzetten van respectievelijk van 6,1 miljard, 5,4 en 10 miljard euro.

Caille is afgestudeerd aan de Ecole Supèrieure de Commerce in het Franse Lyon. Zijn loopbaan bij Adecco begon in 1991 in Spanje, hij werd bedrijfsleider van een uitzendbureau in Bruc en had vier mensen onder zich die samen gemiddeld 150 mensen per dag aan een baan hielpen. Een jaar later mocht Caille de Spaanse uitzendmarkt voor Adecco verder ontwikkelen. Vervolgens gaf hij leiding aan Adecco's activiteiten in Italië en Griekenland. Zijn verantwoordelijkheden groeiden snel: inmiddels ging het om 510 kantoren met 2.200 man personeel dat dagelijks 30.000 uitzendkrachten bij bedrijven plaatste. In oktober 2001 werd Caille naar Zürich geroepen. Amper een half jaar later kwam de kroon op een snelle carrière en werd hij benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter.

Caille werd topman in een voor de uitzendwereld onrustige periode. Hij zag Adecco's omzet over de eerste drie kwartalen van 2003 met 6 procent dalen. Dat viel analisten tegen. In een reactie zei Caille dat de markt niet zo snel herstelde als hij graag wilde ,,maar het duidelijk is dat vandaag beter is dan gisteren en morgen beter moet zijn dan vandaag.''

Onlangs uitte Caille in deze krant nog kritiek op de Nederlandse flexwet. Volgens hem moet de Nederlandse wetgeving voor uitzendwerk worden versoepeld. ,,Wij moeten loon doorbetalen als een uitzendkracht een jaar uitzendwerk heeft verricht en wij geen nieuw contract van minimaal drie maanden kunnen aanbieden. Om dat probleem te voorkomen beëindigen wij nu steeds het contract voordat de uitzendkracht al die rechten heeft verkregen.''

Voor de toekomst voorspelde hij dat de rol van Adecco ,,persoonlijker zal worden en meer op de individu gericht. Een beetje zoals een impressariaat een artiest helpt of een coach een atleet begeleidt. Mensen worden autonomer, maar willen ook dat wij ze helpen managen van die autonomie.''