`Lazrak moet betalen of zetel opgeven'

Het Kamerlid Ali Lazrak (SP) moet zijn zetel in het parlement opgeven als hij blijft weigeren om een belangrijk deel van zijn salaris aan zijn partij af te dragen. Dat zegt algemeen-secretaris Paulus Jansen van de SP.

Volgens Jansen besluit het partijbestuur daartoe als een bemiddelingspoging van SP-senator Tiny Kox met Lazrak deze week op niets uitloopt. ,,Als de politieke steun binnen de partij voor een Kamerlid wegvalt, is dat bij ons de regel'', aldus Jansen vanmorgen. ,,Daarvoor heeft Lazrak getekend.''

Lazrak gaf gisteren aan zijn Kamerzetel niet te willen opgeven als er geen overeenstemming wordt bereikt met de partijtop. Aan de getekende overeenkomst acht Lazrak zich niet meer gebonden omdat hij van Marijnissen geen ruimte heeft gekregen om goed te functioneren, zo zei hij gisteren. Lazrak heeft dan de mogelijkheid om als eenmansfractie in de Kamer te blijven. Een partij kan een Kamerlid niet dwingen op te stappen.

Kamerleden van de SP moeten hun salaris – ruim 7.100 euro bruto per maand – aan de partij afdragen en krijgen daarvoor een modaal salaris terug – 1.900 euro netto, plus 100 euro onkostenvergoeding. Dat is het maximale salaris dat een SP'er kan verdienen. Ook SP-leider en -fractievoorzitter Jan Marijnissen krijgt dat maandelijkse bedrag. Lazrak vindt dat de afdracht op ,,basis van vrijwilligheid'' moet gebeuren, zei hij gisteren in deze krant. Hij beticht Marijnissen van ,,koppelbaaspraktijken'' wegens de verplichte regeling. ,,Daar mag hij zo over denken'', aldus Jansen, ,,maar Lazrak heeft wel tot twee keer toe getekend voor deze verplichting. Bij zijn installatie als Kamerlid in mei 2002 en bij zijn herverkiezing in januari 2003.'' Lazrak stort sinds 1 januari 2003 zijn salaris niet meer in de partijkas. Veertig procent van de inkomsten van de SP – 5,7 miljoen euro dit jaar – worden opgebracht door Kamerleden (9), senatoren (4), één europarlementariër, Statenleden (39) en gemeenteraads- en deelraadsleden (150). Elke afgevaardigde heeft de afdrachtregeling ondertekend. Daar kan op grond van persoonlijke omstandigheden van worden afgeweken, maar dat is volgens Jansen tot nu nog niet gebeurd. De SP stelde de regel in 1974 in, toen het voor het eerst deelnam aan verkiezingen. De maatregel werd vorig jaar nog door het partijcongres bekrachtigd. De SP wil met de salarisregeling onder meer voorkomen dat ,,baantjesjagers en gelukzoekers'' zich voor de partij gaan inspannen. Marijnissen was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Het Kamerlid Van Bommel zegt: ,,Lazrak moet eerst maar eens terugkomen in de fractie. Dan zien we wel verder.''