Kippenziekte doodt twaalf Vietnamezen

Twaalf Vietnamezen zijn de afgelopen twee maanden waarschijnlijk overleden aan een influenzavirus dat momenteel huishoudt onder kippen in Vietnam en Zuid-Korea.

De internationale gezondheidsorganisatie (WHO) meldde vanmorgen dat in speekselmonsters van drie patiënten met ernstige luchtwegziekte een kippeninfluenza van het type A(H5N1) is aangetroffen. Het virus kan kennelijk vanuit de kip mensen besmetten, maar springt nog niet van mens naar mens over.

Het is nog niet bekend of de Vietnamese H5N1-stam dezelfde is als het griepvirus dat in 1997 in Hongkong voor het eerst direct van vogels naar mensen kon overspringen. Vanouds verloopt een griepbesmetting van vogels naar mensen altijd via geïnfecteerde varkens. In Hongkong overleden in 1997 zes van de achttien mensen bij wie de besmetting werd vastgesteld.

In 1997 bestond de vrees dat het virus, eenmaal in de mens, snel zou muteren tot een stam die ook van mens naar mens kan overspringen. Daarmee zou een nieuwe wereldwijde griepepidemie van ongekende omvang kunnen ontstaan, met een hoge sterfte. Om het virus uit te roeien zijn in Hongkong toen alle 1,5 miljoen kippen, eenden en ganzen afgemaakt. In februari 2003 brak in Hongkong echter opnieuw een H5N1-epidemie uit onder het pluimvee. Twee mensen werden ziek, van wie er een overleed.

De H5N1-epidemie onder pluimvee in Vietnam is sinds vorige week bekend. Vorige maand woedde eveneens een H5N1-influenzavirus onder pluimvee in Zuid-Korea. Gisteren meldde ook Japan een besmetting op één fokkerij.

In Nederland heerste in 2003 vogelpest door een H7N7-influenza A-virus. Daaraan is een dierenarts overleden. Het was voor het eerst dat een sterfgeval van een mens door een H7N7 kippeninfluenza is gedocumenteerd.