Justitie perkt verdenking Willem M. in

Het Openbaar Ministerie heeft de verdenking van witwassen tegen NAVO-medewerker Willem M. ingeperkt. M. wordt niet langer verdacht van witwassen van geld.

Wel verwijt het OM hem nog steeds dat hij valse documenten probeerde wit te wassen om zo financieel profijt te hebben. Dit heeft officier van justitie H. Dijkstra gisteren gezegd op de eerste dag van het strafproces tegen M. De NAVO-medewerker wordt behalve van witwassen verdacht van oplichting, valsheid in geschrift en criminele samenzwering.

M. zit sinds februari vorig jaar vast nadat volgens Justitie was gebleken dat hij een vervalst kasstortingsbewijs van 200 miljoen dollar, afkomstig uit Colombia, in het Europese bankverkeer probeerde te brengen. Hij deed dit in samenwerking met een Italiaanse cocaïnehandelaar en met behulp van tenminste zes andere personen met criminele antecedenten. M. heeft beaamd dat hij documenten heeft vervalst maar ontkent witwassen of oplichting. Volgens hem was hij, buiten zijn werk bij de Navo, actief als geldhandelaar en wist hij niet dat de documenten waarmee hij werkte vals waren.

Gisteren zei de verdediging, met name de Utrechtse advocaat C. Starmans van een medeverdachte van M., dat in de tenlastelegging nog altijd was opgenomen dat M. en drie anderen geld zouden hebben witgewassen. Volgens de verdediging is dit onmogelijk omdat het OM stelt dat M. met valse documenten werkte. Officier van justitie Dijkstra beaamde dit. Hij zei dat hij op dit punt vrijspraak tegen M. en zijn medeverdachten zal vragen. Hij trekt niet het verwijt van witwassen in, omdat het volgens de Wet ook mogelijk is dat illegaal financieel gewin wordt bereikt via het witwassen van documenten of goederen, aldus Dijkstra.

M. beweert dat de strafzaak tegen hem op een misverstand berust. Volgens hem heeft het OM niet doorgrond dat hij met een kasstortingsbewijs een programma voor geldhandel kon laten opzetten. Hiermee, zo heeft M. verklaard tegen de politie, kunnen rendementen van soms 40 procent per week kunnen worden behaald. Het hoofd Financiële Markten van ABN Amro, vanochtend gehoord als getuige-deskundige, acht dergelijke winsten ondenkbaar. ,,Dan zou hij een goeroe zijn.'' Ook vindt de ABN Amro-functionaris het onwaarschijnlijk dat banken op basis van de door M. gebruikte valse stukken bereid zouden zijn met M. zaken te doen. Volgens hem krijgt een bank als ABN Amro per dag tientallen vervalste waardepapieren aangeboden die na verificatie worden afgewezen.