Huiszoekingen in onderzoek naar vermist echtpaar

De politie in Baarn doet sinds gisteren uitgebreide huiszoekingen in de zaak van het echtpaar Müller-Van der Velde, dat sinds 1999 wordt vermist.

Er wordt, tenminste tot donderdag, gezocht in en rond de woning van het echtpaar, in en rond het huis van een man die de afgelopen jaren op die woning paste en in een kinderboerderij waarvan die man beheerder was. Dit meldt de woordvoerdster van het Openbaar Ministerie in Utrecht.

Er is een verdachte in de vermissingszaak, zegt de woordvoerdster van het OM, maar of dat de beheerder is, wil zij niet zeggen. Deze verdachte is niet aangehouden.

De woningen zijn hermetisch afgesloten en er zijn mobiele posten ingericht voor de technische recherche. Er wordt gezocht door politiemensen met radarapparatuur en met prikstokken.

Christiaan Johannes Müller (69) en Ria Müller-Van der Velde (63) worden sinds eind 1999 vermist. Het echtpaar woonde al 26 jaar in het huis.

Het Algemeen Dagblad meldt vandaag dat de beheerder, de 59-jarige buurman Paul de R., de verdachte is. Volgens deze krant hebben afgelopen jaren buren en omwonenden regelmatig met de politie gebeld omdat zij het vreemd vonden dat het echtpaar nooit meer thuis was, hoewel de lichten er wel brandden. Het huis werd onderhouden door Paul de R. die, zo zegt het Algemeen Dagblad, beweerde dat de twee in België in een klooster verbleven en dat de heer Müller hem af en toe bezocht.

Het politieonderzoek kwam eind november 2003 pas op gang, nadat familieleden aangifte hadden gedaan. Al eerder had misdaadjournalist Peter R. de Vries gewezen op vermoedens van een misdrijf. In eerste instantie hield de politie er rekening mee dat het strenggelovige en teruggetrokken levende echtpaar inderdaad in België in een geloofsgemeenschap zou verblijven. Speurwerk in die richting leverde tot nu toe echter niets op. Ook verschillende uitzendingen van het televisieprogramma Opsporing Verzocht leverde geen goede informatie op over een mogelijke verblijfplaats. Daarom meldde de politie al eerder dat ze rekening houdt met een misdrijf.