Het Beeld

In de eerste aflevering van KRO's middagmagazine Dolce vita bejubelde presentator Theodor Holman de moed van Bram van Splunteren, die de vorige avond in VPRO's Het geluk van Nederland huilend voor de camera zijn midlifecrisis en het afkicken van cynisme en ratio had beleden.

Het narcisme van twee andere mediocre aandachttrekkers, Robbie Muntz en Paul Jan van de Wint, gaat al een tijdje te ver voor de VPRO, namelijk sinds ze voor Waskracht, verkleed als Hitler, door Wenen marcheerden. De agenten-provocateurs vonden inmiddels onderdak bij de RVU, waar ze gisteren de eerste aflevering presenteerden van Het grote complot - De wereld verklaard. Thans vermomd als The Blues Brothers toetsen ze hun theorieën over geheime samenzweringen aan de mening van deskundigen. Dat wil zeggen: Van de Wint houdt een interview, waar later afkeurende of goedkeurende reacties van Muntz doorheen worden gemonteerd.

In de aflevering over media moest vooral NRC Handelsblad het ontgelden, als spreekbuis van het establishment. Sommige redacteuren zouden getrouwd zijn met een hoge ambtenaar, of in de Rotary regelmatig met een minister of een officier van justitie verkeren. Ex-hoofdredacteur Ben Knapen, aangeduid als `de baas van PCM', moest toegeven in 1991 een Bilderbergconferentie te hebben bijgewoond. Heel nuttig, om voortdurend te bewaken of de media niet de machthebbers naar de mond praten, maar als er één land ter wereld is waar de dagbladen niet in handen zijn van mediaconglomeraten met politieke belangen, dan is het wel in Nederland.

Misschien moeten de zichzelf `moraalridders' noemende Muntz en Van de Wint eens de onafhankelijkheid van de Amsterdamse zender AT5 onderzoeken, waar gisteren met geen woord gerept werd over de problemen van wethouder Rob Oudkerk. In Nova lustten ze er wel pap van. Oudkerk had in het café columniste en bestsellerauteur Heleen van Royen toevertrouwd dat hij berispt was wegens het op een computer van de baas surfen naar de pornosite hookers.nl en dat hij elke oudejaarsavond een flinke snuif coke nam. Volgens Van Royen maakte ze duidelijk dat ze die bekentenis in het Parool wilde noteren, en nam de wethouder afscheid met de woorden: ,,Ik lees het wel!''

Misschien dacht de columniste wel dat de wethouder de legalisering van harddrugs wilde bevorderen, zoals rond 1970 bekende vrouwen publiekelijk opbiechtten ooit abortus te hebben laten plegen.

De heldhaftige bekentenis van Oudkerk, de Bram van Splunteren van de PvdA, werd wel lelijk onderuitgehaald door het briefje dat de wethouder, volgens Nova, gisteren aan burgemeester Cohen schreef. Hij zegt daarin nooit cocaïne te hebben gebruikt. Van Royen heeft getuigen, dus gaat nu voor de wethouder dezelfde vraag gelden als voor Mabel Wisse Smit: niet naar aard en omvang van oppervlakkige surf- en snuifcontacten, maar naar jokgedrag. Jammer, want ik had het wijdverbreide cokegebruik in Nederland graag eens zonder moralisme besproken willen zien worden.

    • Hans Beerekamp