Federaties onderzoeken handbalrel Volendam

De internationale handbalfederaties buigen zich over het ontspoorde kwalificatieduel voor het wereldkampioenschap tussen Nederland en Bosnië-Herzegovina. De door het Nederlands team gewonnen wedstrijd in Volendam werd zondag verstoord door Bosnische aanhangers.

De politie verrichtte drie aanhoudingen. Twee mannen zijn inmiddels vrijgelaten. Een van hen wordt mishandeling en verzet tegen de politie ten laste gelegd. Een derde man zit nog vast. Hij wordt beschuldigd van poging tot zware mishandeling, openlijke geweldpleging en verzet bij zijn arrestatie. Drie agenten die te hulp schoten hebben aangifte gedaan van mishandeling. Een supporter van Nederland deed aangifte omdat hij een klap in het gezicht zou hebben gekregen van een Bosnische supporter die hij wilde beletten met een vlag door de hal te rennen.

Vertegenwoordigers van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) zaten tot diep in de nacht op het politiebureau om te helpen bij het onderzoek naar de vechtpartij. Het NHV deed geen aangifte, evenmin als doelman Eilers, die na afloop van de interland door een Bosnische supporter werd belaagd.

Een bij het duel aanwezige waarnemer uit Luxemburg schrijft een rapport aan de Europese en internationale handbalfederaties. ,,Het NHV onderneemt verder geen actie. De politie doet het onderzoek'', zei een woordvoerster gisteren. Volgens de bond was voldoende beveiliging in de hal aanwezig.

Het NHV ziet vooralsnog geen reden om extra maatregelen te treffen voor het kwalificatieduel tegen Slowakije morgen in Emmen.