Ex-tennisprof McEnroe nam jarenlang steroïden

Zevenvoudig grandslamwinnaar John McEnroe heeft toegegeven tijdens zijn tennisloopbaan jarenlang steroïden (een spierversterkend middel) te hebben gebruikt die niet op de verboden lijst zouden hebben gestaan. De 44-jarige Amerikaan heeft dit gezegd in het Australische Sydney.

,,Het waren zogenaamde legale steroïden die men ook paarden toediende'', aldus McEnroe, ,,ik wist er niets van. Men gaf ze mij en ik had geen idee wat ik tot mij nam. Op zeker moment is toen vastgesteld dat het spul te sterk voor mij was.''

Wie `men' was, wilde McEnroe niet zeggen. ,,Dat doet er niet meer toe.'' Of de voormalige wereldtopper die driemaal Wimbledon op zijn naam schreef inderdaad zo onschuldig was, blijft onduidelijk. Wel heeft zijn ex-vrouw Tatum O'Neal zich al eerder openlijk beklaagd over het gebruik van middelen door de voormalige nummer één van de wereld. ,,John werd er agressief van. Na nederlagen werden de kinderen en ik ervoor verantwoordelijk gesteld.''

Doping is een actueel onderwerp in het tennis. De Britse prof Greg Rusedski is vorig jaar betrapt op gebruik van nandrolon. Zijn zaak komt 9 februari voor. Volgens Rusedski zouden tientallen andere tennissers ook zijn betrapt op het gebruik van doping, maar zouden zij ongemoeid zijn gelaten. In het verleden is slechts een klein aantal tennissers geschorst wegens het gebruik van verboden middelen.

De oud-prof McEnroe vindt dat de tennisser Rusedski bij bewezen schuld hard moet worden aangepakt. ,,De grenzen tussen wat mag en niet mag, zijn vervaagd. Spelers nemen tegenwoordig veel te gemakkelijk pijnstillers en ontstekingsremmers. Ik zou in deze tijd niets meer gebruiken, dat is zeker.''

John McEnroe is tegenwoordig een veel gevraagd commentator bij tennis. Verder maakt hij nog altijd zijn opwachting in het veteranencircuit.