Europese goedkeuring

Eurocommissaris David Byrne (Gezondheids- en Consumentenbescherming) presenteerde onlangs een plan om zogeheten actieve en intelligente verpakkingen voor levensmiddelen op de Europese markt toe te laten. Tot op heden geldt er nog een verbod op dit soort verpakkingen, die houdbaarheid, smaak, geur of structuur van het voedsel beïnvloeden.

Het verbod is een gevolg van de Europese regelgeving voor voedselverpakkingen die na de Tweede Wereldoorlog tot stand is gekomen. Na die oorlog vond een verschuiving plaats van glazen, blikken en kartonnen verpakkingen naar plastic. In Europa groeide de angst dat men `plastic zou gaan eten'.

Vanaf midden jaren zestig zijn er voor plastics strenge normen opgesteld, met name voor de zogeheten migratie. Die geeft aan hoeveel van een plastic uit de verpakking vrijkomt, en vervolgens samen met het levensmiddel wordt geconsumeerd.

De migratie mag niet boven een bepaalde grenswaarde uitkomen, 10 milligram per vierkante decimeter verpakkingsmateriaal of 60 milligram per kilo levensmiddel. Wil een fabrikant in Europa een nieuw soort koffiebekertje, een folieverpakking voor een worstje, of een koekjespak op de markt brengen, dan moet hij aan die migratie-eis voldoen.

Voor veel actieve verpakkingen is die grenswaarde een onoverkomelijke barrière omdat ze bij voorbaat een interactie aangaan met het product. De migratie-waarde ligt boven de toegestane norm. In het nieuwe plan van Byrne komt er meer ruimte voor de toepassing van actieve en intelligente verpakkingen, mits de veiligheid van de consument is gegarandeerd.