Empirisme

Het is maandagavond 22.30 uur, ik ben in een empirische stemming. Het geheim van de darts vraagt om nader onderzoek.

Ik trek me terug in de achterbouw. In de achterbouw staat het drumstel van mijn jongste zoon. Maar aan de wand hangt ook een dartsbord.

Ik zet klaar: 4 Duvel, 1 fles rum, 2 literflessen Coke, 3 pakken jus, 1 fles wodka, en wat flesjes Bavaria als achtervang.

Verantwoordelijk voor mijn empirische stemming is de nieuwe wereldkampioen Andy Fordham, geschat gewicht 200 kilogram. Fordham is aanhanger van het Engelse gezegde `you can put darts out of the pub, but you cannot put the pub out of the darts player'.

Overigens werd Fordham flink bevoordeeld ten opzichte van Raymond van Barneveld. Opdat de mensen thuis 's middags naar het schaatsen kunnen kijken en 's avonds naar Raymonds zegetocht werden de twee halve finales omgedraaid. De handicap van Fordham om tijdens de partij weer nuchter te worden werd aldus vermeden. Ooggetuigen meldden dat de verlengde indrinktijd een score opleverde van dertig pullen bier. Het resultaat is bekend.

Ik begin met het ingooien en indrinken. Een secuur proces. De oog-hand-coördinatie en de roes dienen elkaar in een nieuwe, derde toestand te treffen. Vier Duvel lijkt me niet overdreven om een beetje los te komen. Ik neem er de tijd voor. Mijn achterbouw is geen café, ik heb geen tegenstander, toeschouwers ontbreken. Wat niet wil zeggen dat ik een ander er niet bij zou kunnen fantaseren. Na de vierde Duvel is de ambiance perfect.

00.30 uur, het echte werk begint. Het is nu zaak om de zenuwen in de rechterarm onder controle te houden (wodka-jus) en de geest fris (baco). Wat let me eigenlijk om tegen mezelf te spelen? Ik laat wodka-jus strijden tegen baco. De scheidsrechter (Bavaria) verricht het verantwoordelijke rekenwerk in een kladblok. De twee matadoren doen niet voor elkaar onder.

02.00 uur. Wodka-jus neemt voorsprong. Baco is er niet meer helemaal bij. Een pijnlijke weemoed werpt hem in een andere tijd-ruimte dimensie. Hij staat als het ware voor zijn eerste dartbord. In zijn hand liggen de botte pijltjes met plastic vinnen die niet anders dan door een honkbalworp in het bord blijven steken. Wat een onbevangen tijd was dat. Iedereen bezat een dartbord met botte pijlen. De hele wereld was dartkampioen. Baco probeert te achterhalen waarom het spel van de massa het niet geschopt heeft tot volkssport. Zoals voetbal.

03.30 uur. De scheidsrechter is in slaap gevallen. Baco doet niet meer mee aan het spel. Waar zijn eigen dartcarrière in rook opging is hem nu geheel duidelijk. Jongens van twaalf blijven niet met pijltjes gooien. Hij herinnert zich zijn laatste darttoernooi. Daar kwam geen pijltje meer aan te pas. Dat ging met messen.

04.00 uur. Wodka-jus werpt in zijn eentje voort. Niet dat hij dat hij het bord nog raakt, maar het is zo gezellig in de achterbouw. Hij mijmert over de gigantische lever van Andy Fordham, aan diens perfectie van het drinken.