Dringen om de troon in Roemenië

Het heeft Mircea Carol dertien jaar procederen gekost, maar gisteren lukte het eindelijk: hij ontving in Boekarest een geboortebewijs dat erkent dat hij een natuurlijk kind is van de Roemeense koning Carol II. Dat betekent dat de 84-jarige Mircea Carol – in theorie – koning kan worden, mocht Roemenië de monarchie weer invoeren.

In de zomer van 1918 werd de toenmalige Roemeense kroonprins Carol tot ver over beide oren verliefd op Zizi Lambrino, een hofdame van zijn moeder. Omdat de wet een huwelijk van een Roemeense prins met een Roemeense verbood, namen Carol en Zizi stiekem de benen. Ze vluchtten de grens met Rusland over en trouwden in Odessa. Carol deed formeel afstand van de troon.

Zijn geschrokken ouders haalden de prins hals over kop terug uit Rusland. Hoewel hij de doodstraf had kunnen krijgen – Carol was in oorlogstijd gedeserteerd van het front – kreeg de prins slechts een symbolische straf. Zizi werd naar Parijs gestuurd en is nooit meer naar Roemenië teruggekeerd. Het huwelijk werd ontbonden en de troonsafstand werd ongedaan gemaakt.

Kort daarop werd Carol gedwongen te trouwen met een Griekse prinses. Dat huwelijk was geen succes: Carol had de ene affaire na de andere, deed uiteindelijk weer afstand van de troon en verliet Roemenië met zijn toenmalige maîtresse.

Uit het huwelijk van Carol met de Griekse prinses was in 1921 wel een zoon geboren, Michael. Hij bleef bij zijn moeder achter toen Carol het land verliet en werd in 1927 koning. Maar dat bleef Michael slechts drie jaar, want toen bedacht Carol zich. Hij keerde naar Boekarest terug en zette zijn zoon opzij. Carol bleef tien jaar op de troon. In 1940 werd hij in ballingschap gestuurd en werd Michael voor de tweede keer koning. Tot 1947. Toen maakten de communisten een eind aan de monarchie. Michael werd op zijn beurt in ballingschap gestuurd. Pas na de val van het socialisme, eind 1989, was de tweevoudige ex-koning weer welkom in Roemenië.

En toen, in 1990, meldde zich ene Mircea Carol op het toneel. Hij was de vrucht van het onder koninklijke dwang ontbonden huwelijk van Carol en Zizi Lambrino, de hofdame die zwanger was geweest toen ze werd weggestuurd. Mircea Carol had nog voor Carols dood (in 1953, in Portugal) gedaan gekregen dat deze hem in een verklaring als zijn natuurlijke kind erkende en hij had die verklaring door een Portugese rechter laten legaliseren.

En gisteren nam Mircea Carol na dertien jaar procederen de een na laatste horde: hij kreeg het geboortebewijs dat zijn koninklijke afstamming erkent. Michael, twee keer ex-koning en halfbroer van de kersverse troonpretendent, tekende direct bezwaar aan. In juni doet het hof van cassatie uitspraak. Als Mircea Carol gelijk krijgt, maakt hij aanspraak op een deel van de koninklijke bezittingen – èn op de troon, mocht die ooit weer bezet worden, want Mircea Carol is eerder geboren dan Michael.