Chinese wilde eend

Richttijden voor het garen van wilde vogels zijn moeilijk precies te geven omdat de braadtijd afhankelijk van de leeftijd is. Voor een precieze meting kunt u een vleesthermometer gebruiken. Stop de thermometer tussen de poot en dij in het dikste deel voor u de vogels in de oven zet. Ze zijn gaar tussen de 75° en 80° C. Spoel de eenden af. Dep ze droog met keukenpapier en verwijder eventuele veertjes. Wrijf de eenden rondom in met zeezout. Leg ze naast elkaar op een bord of in een schaal.

Rooster de Szechuan peperkorrels circa 5 minuten in een droge koekenpan op een laag vuur. Stamp ze dan grof in een vijzel. Schep er de fijngeraspte gember, het vijfkruidenpoeder, de honing, sherry, sesamolie en sojasaus door. Wrijf dit mengsel uit over de eenden en in de buikholte.

Hak de steeltjes en het blad van de verse koriander. Snijd de lente-uitjes bij en snijd ze in ringetjes. Stop de koriander en de lente-uitjes in de buikholtes van de eenden. Dek het bord of de schaal af en zet minstens 4 uur, maar liefst een hele dag, in de koelkast. Neem de eenden circa 30 minuten voor het braden uit de koelkast.

Zet een rooster in een braadpan en giet er een bodempje water in. Leg de eenden met de borst boven op het rooster en bestrijk ze met de marinade. Zet ze 45 tot 50 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven, waarbij u ze om de 15 minuten met de marinade bestrijkt. Doe dit de laatste 15 minuten niet meer zodat het vel iets knapperig kan worden. Giet zo nodig nog wat water in de braadpan. Controleer of de eenden gaar zijn door de punt van een scherp mes in het dikste deel van de dij te steken. Die moet er makkelijk in glijden. Het uitlopende sap zal nog roze zijn. Neem de eenden uit de oven, dek ze losjes af met aluminiumfolie en laat ze minstens 7 minuten rusten. Snijd de borsten en bouten van het karkas en schik op voorverwarmde borden. Geef er de pruimensaus apart bij.

Morgen: lamshaasjes.