`Andere leiding bij Shell gewenst'

Belegger Robeco meent dat de Koninklijke/Shell Groep geholpen zou zijn met veranderingen in het management van het energieconcern. Robeco is daarmee de eerste aandeelhouder van Shell die openlijk zinspeelt op zulke veranderingen, nadat Shell afgelopen vrijdag bekendmaakte dat het zijn bewezen olie- en gasreserves met eenvijfde heeft verlaagd.

Een fondsmanager van Robeco zei gisteren: ,,Om geloofwaardigheid te herwinnen, denk ik dat Shell geholpen zou zijn met een of twee veranderingen in het managementteam''. Volgens hem ,,is het niet de eerste keer dat Shell heeft teleurgesteld''. En: ,,De financiële wereld heeft het vertrouwen in het topmanagement verloren''.

Het pensioenfonds PGGM, een andere Nederlandse aandeelhouder, zei gisteren dat het management van Shell naar buiten moet treden over de zaak om het vertrouwen te herstellen. PGGM ging echter niet zo ver als Robeco om te zinspelen op veranderingen in het management.

Shell wekte vrijdag verbazing bij veel beleggers omdat een toelichting op het nieuws niet door de top zelf werd gedaan. Analisten en journalisten kregen niet bestuursvoorzitter Philip Watts te spreken, maar een woordvoerder. Het nieuws dat 20 procent van de olie- en gasreserves niet langer als `bewezen' kunnen worden beschouwd, schokte de financiële markten. Het aandeel van Koninklijke Olie, de Nederlandse arm van het concern verloor bijna 8 procent vrijdag.

Aandeelhouders die willen dat Watts aftreedt, doen dat niet met open vizier maar treden in de media anoniem op. Zo zei vandaag tegen de Financial Times een anonieme aandeelhouder over een aftreden van Watts: ,,Ja, wij werken hieraan, en ik denk dat andere instellingen hetzelfde willen doen''.

De betrekkelijk complexe structuur van Shell, met twee beursgenoteerde ondernemingen, Koninklijke Olie (60 procent) in Amsterdam en Shell Trading (40 procent) in Londen, zou de invloed van aandeelhouders op veranderingen in de top van de groep beperken. Watts (58) heeft nog 18 maanden te gaan voor hij met pensioen gaat.

Officieel meldt Watts – evenals de tweede man van de onderneming en en president van Koninklijke Olie, Jeroen van der Veer – zich pas op 5 februari, de dag dat Shell de jaarcijfers publiceert over het jaar 2003.