Ahold roept belangenvereniging VEB op rechtszaken in te trekken

Supermarktconcern Ahold heeft een dringend beroep gedaan op de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) om de juridische actie tegen het bedrijf te staken. In een brief, die tegelijkertijd in Nederlandse dagbladen verschijnt, onder meer in NRC Handelsblad van vandaag, waarschuwt Ahold ervoor dat de twee rechtszaken van de VEB tegen Ahold ,,niet in het belang'' zijn van de aandeelhouders. Het supermarkconcern zal ,,aanzienlijke kosten moeten maken'' om zich te verdedigen. ,,Rechtszaken als deze zijn contraproductief'', aldus Ahold.

De rechtszaken van de VEB zijn aangespannen in het kader van het boekhoudschandaal dat Ahold begin vorig jaar bekendmaakte. De operationele winst over 2000 en 2001 werd hierdoor in totaal met 1,4 miljard euro neerwaarts bijgesteld. Het concern verlaagde de omzet over die jaren uiteindelijk met 23 miljard.

Ahold stelt in de brief van vanochtend dat het schadevergoeding zal vorderen ,,van diegenen die wetenschap hadden van of betrokken waren bij geconstateerde fraude''. Het is voor het eerst dat Ahold expliciet zegt dat het juridische actie begint tegen betrokkenen bij het grootste boekhoudschandaal van Nederland.

De VEB spande procedures tegen Ahold aan omdat het concern zich juist onvoldoende zou inspannen om een deel van de schade te verhalen op betrokken partijen. De VEB eist vernietiging van de jaarrekeningen van Ahold over de jaren 1998, 1999, 2000, 2001 en 2002. In een aparte procedure eist de VEB bij de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof een onderzoek (enquete) naar wanbeleid.

Ahold zegt bereid te zijn om de voortzetting van de rechtszaken van de VEB in stemming te brengen op de komende aandeelhoudersvergadering van het concern op 3 maart ,,opdat aandeelhouders daarover het laatste woord hebben''.

Directeur P.P. de Vries van de VEB zegt in een reactie: ,,We leven in een rechtsstaat. De tegenpartij heeft gewoon de mogelijkheid om zich te verdedigen. Wij zouden graag de jaarrekeningprocedure intrekken, maar dan moet Ahold wel met aangepaste jaarrekeningen komen.''