Actie Albanië na smokkel van mensen

De Albanese autoriteiten hebben hardere straffen aangekondigd voor mensensmokkelaars. De maatregelen werden aangekondigd nadat eind vorige week twintig mensen op de Adriatische Zee waren omgekomen toen mensensmokkelaars hen naar Italië wilden brengen.

Albanië rouwde gisteren om de twintig doden. Tien Albanese en twee Italiaanse schepen zochten gisteren op de Adriatische Zee naar eventuele overlevenden: zeven mensen worden nog vermist. De publieke opinie in Albanië is diep geschokt door het drama. De reddingsoperatie was rechtstreeks op de televisie te zien. De operatie kwam op gang nadat een van de overlevenden vanaf de smokkelboot met zijn mobiele telefoon een televisiestation had gebeld. Het televisiestation mobiliseerde de reddingsdiensten.

De slachtoffers betaalden mensensmokkelaars 1300 euro per persoon voor een illegale overtocht naar Italië. Ze vroren dood toen de motoren van de smokkelboot het begaven en het smokkelschip twaalf uur lang in bittere kou en ruw weer ronddreef voordat het werd ontdekt en de reddingsoperaties op gang kwamen. Twintig opvarenden waren toen dood, elf anderen – onder wie twee leden van de smokkelbende – overleefden. Volgens de geredden waren zeven mensen overboord geslagen. Zij gelden officieel als vermist, maar zijn zo goed als zeker om het leven gekomen.

Na het drama zijn de chef van de grenspolitie en een havenfunctionaris in Vlorë gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. In Shkodër werd de chef van de anti-terreurbrigade gearresteerd; een van de smokkelaars die bij het drama in Vlorë was betrokken was zijn zoon. Vlorë is de havenstad van waaruit het smokkelschip naar Italië was vertrokken. President Alfred Moisiu van Albanië omschreef de organisatoren van de mensensmokkel gisteren als ,,beesten'' die tegen grof geld zonder mededogen midden in de winter in een open boot mensenlevens riskeren.

,,De smokkelaars moeten worden vervolgd wegens moord, zonder mogelijkheid van schuldvermindering in ruil voor een bekentenis'', zei gisteren de woordvoerder van het Albanese ministerie van Binnenlandse Zaken, Florion Serjani. In het verleden zijn mensensmokkelaars erin geslaagd door een schuldbekentenis hun straffen tot een minimum te beperken. Volgens Serjani is het nu tijd voor ,,rechtspraak die afschrikt''. ,,Het bewijsmateriaal is duidelijk voor iedereen.''

Premier Fatos Nano heeft gisteren gepleit voor een diepgaande zuivering bij de Albanese politie. De mensensmokkel op Italië is afhankelijk van de medewerking van corruptie politie-agenten. De extreem lage lonen van Albanese politie-agenten en de hoge prijs die de passagiers voor hun overtocht naar Italië willen betalen maken het voor de mensensmokkelaars makkelijk de medewerking van corrupte agenten te krijgen.