Verslagen volleyballers calculerend op weg naar Athene

De Nederlandse volleyballers hebben zich nog niet geplaatst voor de Olympische Spelen in Athene. Er komt eind mei een laatste kans, de vraag is waar. Bondscoach Bert Goedkoop heeft een sterke voorkeur voor Japan.

Stel je bent Nederlands volleybalinternational en je speelt in Leipzig een goed olympisch kwalificatietoernooi. Na vier overwinningen op rij zonder setverlies heb je het gevoel de hele wereld aan te kunnen; zelfs de imponerende Russen in de finale. Maar eenmaal oog in oog met die bomen van kerels lijken hun armen op hefbomen die ballen als kanonskogels op je afvuren. Als het bombardement is gestopt voelt de capitulatie als een bevrijding en zou je het liefst onder de vloer de zaal uitkruipen. De machteloosheid na de 3-0 nederlaag doet je beseffen dat plaatsing voor de Spelen van Athene het najagen van een illusie is geweest.

Natuurlijk was er de pijn van een gemiste kans op plaatsing voor de Olympische Spelen. Maar de Nederlandse spelers kunnen zich onmogelijk verwijten maken; ze werden simpelweg op kwaliteit geklopt. De finale toonde aan dat Nederland zich heeft ontwikkeld tot een alleraardigste ploeg, maar bij lange na niet het niveau heeft dat Rusland in Leipzig etaleerde en waarop ook Brazilië, Servië & Montenegro en Italië moeten worden ingeschaald. ,,We zijn `begraven' en overpowered'', sprak bondscoach Bert Goedkoop plastisch. ,,Rusland heeft dik verdiend gewonnen en gaat met deze ploeg bij de Olympische Spelen meedoen om de medailles.''

Het verschil met het Rusland van drie maanden geleden, toen het bij het Europees kampioenschap nog werd verslagen door Nederland, is de terugkeer van Stanislav Dineykin (30). De laconiek ogende leptosoom van 2,15 meter heeft na lang aandringen de verstoten Roman Iavkovlev vervangen. Dineykin had vier jaar geleden bedankt voor de nationale ploeg, nadat hij was gepasseerd voor de Spelen van Sydney. Hoewel hij had gezworen nooit meer voor Rusland te zullen spelen hebben geld én het vooruitzicht van een nieuwe olympische kans hem op andere gedachten gebracht. Een gouden greep van de Russen, die met Dineykin over een diagonaalspeler beschikken, die aanvallend bijna niet is af te stoppen, blokkerend een muur optrekt en ook nog eens ongehoord hard serveert.

Belangrijkste vraag voor Nederland na het toernooi in Leipzig is hoe het alsnog in Athene kan komen. Er bestaat grote onduidelijkheid over de indeling van de drie resterende plaatsingstoernooien, die op 25 februari door de internationale volleybalfederatie FIVB bekend wordt gemaakt. Wordt het de Spaanse hoofdstad Madrid, de Portugese havenstad Porto of de Japanse hoofdstad Tokio? Wie het weet mag het zeggen, want het verleden heeft uitgewezen dat vooral FIVB-president Ruben Acosta zijn macht zal aanspreken als er belangen verdedigd moeten worden. Hij kan dat doen omdat nergens is vastgelegd welk land voor welk toernooi wordt aangewezen. Enige zekerheid is dat de drie toernooiwinnaars aan de Olympische Spelen in Athene mogen meedoen.

Goedkoop heeft een sterke voorkeur voor Japan, omdat het Aziatische volleybal volgens hem Nederland goed ligt en daar twee plaatsen zijn te verdienen. Het Aziatische kwalificatietoernooi is niet afgelopen week gehouden, maar wordt eind mei in het derde toernooi verwerkt. Waar in Madrid en Porto vier ploegen spelen, nemen er in Japan meer deel. Hoeveel weet niemand, maar Goedkoop gaat vooralsnog uit van acht. Dat spreidt de kansen, meent hij. Bovendien karakteriseert hij het Nederlands internationals als spelers die goed lang van huis kunnen zijn. Mocht Goedkoops wens niet worden verhoord, dan hoopt hij op een plek in het Portugese toernooi. Een hernieuwde confrontatie met de Spanjaarden gaat hij bij voorkeur uit de weg.

Helemaal gerust op gunstige indeling is de bondscoach evenwel niet, omdat Nederland sinds het vertrek van Herman van Zwieten uit het bestuur van de FIVB niet meer over lobbyisten beschikt. Alleen Riet Ooms maakt nog deel uit van het CEV-bestuur, de Europese federatie. Maar volgens Goedkoop is haar macht beperkt en moet haar invloed nauwelijks serieus worden genomen. Hij heeft meer vertrouwen in zijn persoonlijke contacten met Arie en Avital Selinger, respectievelijk de oud-bondscoach en de oud-international die in Japan clubtrainer zijn. Via die relatie probeert Goedkoop gedaan te krijgen dat Nederland naar het Japanse toernooi mag.

Overigens is Goedkoop ervan overtuigd dat Nederland zich eind mei wel plaatst voor de Spelen, al is het maar omdat het 's werelds sterkste landen niet meer zal tegenkomen. En zowel het Europees kampioenschap als het toernooi van vorige week in Leipzig heeft aangetoond dat Nederland weliswaar gevorderd is in zijn ontwikkeling, maar mondiaal tussen de vierde en tiende plaats moet worden ingeschat.

Uit de huidige ploeg is ook niet meer te halen, omdat het ontbreekt aan echte topspelers. De Nederlanders kunnen zich vooral verbeteren in de service en de blokkering, maar dat zal niet toereikend zijn om gouden tijden te laten herleven. Bovendien heeft Nederland een zwakke reservebank. Jeroen Trommel verving de geblesseerde Reinder Nummerdor bijvoorbeeld goed tegen Duitsland, maar ontdekte een dag later tegen de Russen dat zijn pass te zwak is en hij lengte tekort komt is om spelers van hoger kaliber gelijkwaardig partij te geven.

    • Henk Stouwdam