Vermeend bestuurslid VNO-NCW

Voormalig minister van Sociale Zaken Willem Vermeend (PvdA) treedt toe tot het bestuur van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De oud-bewindsman wordt lid van het bijna tweehonderd leden tellende algemeen bestuur, dat eens in de zes weken vergadert. Daarnaast krijgt hij zitting in een commissie die in het voorjaar van dit jaar advies moet uitbrengen over de toekomst van de pensioenen, de prepensioenen en de VUT.

In 2002 was Vermeend al voorzitter van een commissie die het Nederlandse pensioenstelsel onderzocht in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Vorig jaar zat hij een commissie voor die advies uitbracht over de toekomst van de studiefinanciering.

De 54-jarige Vermeend was in de periode 1994-1998 met onderbrekingen lid van de Tweede Kamer. Hij was voor de PvdA onder meer woordvoerder op het gebied van fiscaliteit. In augustus 1994 werd hij benoemd tot staatssecretaris van Financiën en daarna was hij, van maart 2000 tot en met juli 2002, minister van Sociale Zaken.

De oud-minister zal zijn bestuursfunctie bij VNO-NCW combineren met zijn werk voor het financieel verkoop- en advieskantoor Meeùs Groep in Breda, waar hij voltijds lid is van de directie. Vermeend vervult daarnaast enkele commissariaten, onder meer bij de Free Record Shop en uitzendconcern Randstad. Daarnaast is hij deeltijd-hoogleraar Europees fiscaal recht en fiscale economie aan de Universiteit Maastricht, en lid van de raad van toezicht bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

VNO-NCW is verheugd met de toetreding van Vermeend tot het bestuur. ,,Hij is gepokt en gemazeld in sociaal-economische en financiële vraagstukken', zegt een woordvoerder. ,,We hebben altijd goed met hem samengewerkt toen hij minister was.'

Wanneer de benoeming van Vermeend bij VNO-NCW precies ingaat, is niet bekend. Hij is overigens niet de eerste voormalige bewindsman die bestuurslid wordt bij de werkgeversorganisatie. ,,De oud-ministers Chris van Veen, Koos Andriessen, Onno Ruding en Elco Brinkman zijn hem voorgegaan', aldus de woordvoerder van VNO-NCW.

Gerectificeerd

Vermeend

Het bericht Vermeend bestuurslid VNO-NCW (12 januari, pagina 13) meldt dat oud-minister Vermeend zijn bestuursfunctie bij VNO-NCW zal combineren met zijn werk als directeur van de Meeùs Groep in Breda. Dat is niet juist. Vermeend geeft zijn huidige functie bij Meeùs op. Wel wordt hij commissaris van het bedrijf.