Tuitert Europees schaatskampioen

Mark Tuitert is gisteren in ijsstadion Thialf in Heerenveen Europees kampioen allroundschaatsen geworden. De 23-jarige rijder uit de ploeg van coach Jac Orie triomfeerde in stijl. Hij brak het wereldpuntenrecord, dat tot gisteren op naam stond van Nederlands kampioen Jochem Uytdehaage.

Met Carl Verheijen als tweede en Jochem Uytdehaage als derde kende het toernooi voor het tweede achtereenvolgende jaar een compleet nationaal podium. Net als vorig jaar bij de wereldkampioenschappen was ook de vierde plaats voor een Nederlander: Gianni Romme.

Tuitert sloot zijn succesvolle EK af met een persoonlijk record op de tien kilometer, waarmee hij zijn voorsprong op concurrent Verheijen behield. In de afsluitende rit mocht hij 26 seconden op Verheijen verliezen. Het werden er ten slotte tien. ,,Het was zwoegen, ik had pijn in mijn benen, maar van tevoren had ik me ingeprent dat je niet zo vaak de kans krijgt om Europees kampioen te worden'', reageerde de opvolger van Gianni Romme.

De titel van Tuitert was de zestiende voor een Nederlander in de afgelopen twintig jaar. In Thialf wist bij de mannen zelfs nog nooit een buitenlander te winnen.

Bij de vrouwen ging de Europese titel voor de vierde keer naar de Duitse Anni Friesinger. Haar landgenote Claudia Pechstein werd voor de vijfde keer tweede en de derde plaats was voor de Nederlandse Renate Groenewold.

Na Groenewold volgden de drie andere Nederlandse deelnemers: Wieteke Cramer (vierde), Barbara de Loor (vijfde) en Gretha Smith (zesde).

Tuitertpagina 17