Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de opmerking van burgemeester Ter Horst van Nijmegen dat ambtenaren en bestuurders zich laten gebruiken en familie en vrienden bevoordelen. Verder een reportage over de financiële positie van de boeren van Flevoherbs die medicinale kruiden telen voor de farmaceutische industrie. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Reportage over twee Nederlanders die tijdens de Koude Oorlog gevangen zaten in de beruchte Stasi-gevangenis Bautzen in voormalig Oost-Duitsland. Ze werden veroordeeld omdat ze DDR-burgers hielpen vluchten naar het westen. Na hun gevangenschap verloren ze elkaar uit het oog en na dertig jaar vonden ze elkaar terug. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Reportage over het eerste Blijf van m'n lijf-huis voor mannen en een gesprek met de oud-stafchef van de Indonesische strijdkrachten, generaal b.d. Wiranto, die ambities heeft om president te worden. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Terug op de werkvloer. Eerste aflevering van een nieuwe serie waarin directeuren en bestuursvoorzitters zich enkele dagen onder het werkvolk op de vloer van hun bedrijf mengen. Vanavond gaat directeur Ton Dorresteijn van Diergaarde Blijdorp in duikerspak het haaienaquarium in om de ruiten ervan schoon te maken. Ned.3, 20.35-21.05u.

Kwesties: Macho's of mietjes? Tweede deel van een serie over kinderen die in het jaar 2000 zijn geboren. Vanavond gaat het over de stereoptiepe benadering van baby's door hun ouders. Canvas, 21.00-21.50u.

Dokument: De tijd op je hielen. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.00u-23.40u.

CONSUMENT

Radar. Bekendmaking van de lijst voor de titel Meest irritante tv-reclame van 2003 met als kanshebbers Remia, AA-paper, www.lenen.nl, Specsavers, Frisia, Gelink Adviesgroep, Milka chocolade en Postkrediet. Verder een reportage over slechte scooters en schuldsanering. Ned.2, 20.25-21.00u.

PRAATPROGRAMMA

Muntz en Van de Wint: Het grote complot - De wereld verklaard. Eerste aflevering van een serie over de wereld waarin we leven. In deze aflevering worden de media geanalyseerd met communicatiewetenschapper Cees Hamelink, Micha Kat, bekend van zijn kritieken op NRC Handelsblad op de website van Theo van Gogh, en PCM-bestuurder Ben Knapen. Ned.3, 20.03-20.35u.

De leugen regeert. Over o.a. staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap en de uitreiking van de Zilveren Camera. Naar aanleiding hiervan de vraag hoe persfotografen omgaan met manipulatie. Mag een fotograaf een bal in 't doel `plakken'? Ned.3, 21.05-22.00u.

FILM

G.I. Jane (Ridley Scott, 1997, VS). Demi Moore is `one of the boys' als ambitieuze luitenant in eenduidige legerfilm, compleet met drilsergeant. Flinterdunne emancipatoire moraal over de rol van de vrouw in een mannenwereld. SBS6, 20.30-22.50u., met reclame.

Le paltoquet (Michel Deville, 1986, Fr.). Michel Piccoli leest als barkeeper de thriller van Franz-Rudolph Falk, waarop deze merkwaardige film is gebaseerd... In een afgelegen café spelen vier mannen bridge, terwijl inspecteur Jean Yanne onder hen een moordenaar zoekt. Ook met Jeanne Moreau. TV5, 22.30-24.00u.

.Girlfight (Karyn Kusama, 2000, VS). Festivallieveling van leerlinge van John Sayles over tienermeisje dat zich via het boksen ontworstelt aan haar lot in een achterbuurt in Brooklyn. Film houdt zich voor het grootste deel aan de conventies van de Amerikaanse sportfilm, maar gaat op beslissende momenten heerlijk zijn eigen gang. Sterke hoofdrol van Michelle Rodriquez. Ned.2, 23.07-0.52u.

Aprilkinder (Yüksel Yavuz, 1998, Duitsl.). Regiedebuut vervlecht vele verhaallijnen over drie generaties Koerden in Hamburg. ZDF, 0.10-1.35u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Benny Sings, ex-student sonologie, die als muzikant debuteerde met het album Champagne people. Hij speelde afgelopen zaterdag op het Groningse Noorderslag festival. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van directeur Frits Bless van de Stichting Africalia in Brussel een gesprek met de econoom en cultuurwetenschapper David Hamers over zijn studie naar de Amerikaanse buitenwijk in wetenschap en literatuur. Tevens schrijver Arie Storm in Amsterdam over zijn werkplek. 747AM, 21.02-23.00u.