Poppodia komen met nieuw plan programmering

AMSTERDAM, 12 JAN. In een poging de subsidie voor poppodia veilig te stellen, heeft de Vereniging van Nederlandse Poppodia (VNP) voor de komende cultuurnota een plan ingediend voor een nieuwe regeling. Met dit plan zou de niet-popgerelateerde programmering (zoals film en theater) van de popzalen, die 35 procent van het totaal uitmaakt, ondersteund kunnen worden.

Het Programmeringsplan voor Nederlandse Poppodia (PNP) moet op dezelfde manier gaan functioneren als het Nederlandse Popmuziekplan (NPP). Via dit NPP belandt de subsidie rechtstreeks bij de zalen: programmeurs kunnen het geld zelfstandig besteden. Door de nieuwe plannen voor podiumsubsidies van de regering dreigt dit goed functionerende NPP, waarmee 1 miljoen euro gemoeid is, te gaan verdwijnen. Tot ongenoegen van de betrokken pop-organisaties moet het geld straks opgaan in ,,een grote pot van het nieuwe Fonds voor Podium Programmering en Marketing (FPPM)'', dat ,,alle podiumkunsten moet gaan bedruipen''.