Ploeteren door strandzand bij afgaand tij

Egmond heeft een waar sportweekeinde achter de rug. Zaterdag werd een strandrace voor mountainbikers verreden, gisteren liepen hardlopers een halve marathon.

`Hoe laat gaan we van start', was traditiegetrouw de meest gestelde vraag aan de organisatie in de dagen voorafgaand aan de strandrace Egmond-Pier-Egmond, waar ruim 2.000 mountainbikers aan deelnamen. Dit jaar bleek het om kwart over twaalf afgaand tij, ideaal om zesendertig kilometer door het Noord-Hollandse strandzand te ploeteren. Onder de prominenten die van start gingen, bevond zich ook de Belgische topwielrenner Johan Museeuw, die zaterdag mogelijk zijn laatste optreden in Nederland afsloot met een 22ste plaats.

De zevende editie van de strandrace van en naar Egmond aan Zee met als keerpunt de noordpier van IJmuiden werd in 1.09,06 uur gewonnen door de 23-jarige Thijs Al. Na het keerpunt wisten hij en Bart Brentjens hun medevluchters te lossen. Al besliste de tweestrijd in zijn voordeel door onder de kustlijn te blijven fietsen, waar Brentjens dacht meer snelheid te kunnen maken op een wat hoger gelegen zandbank. Deze misvatting van de olympisch kampioen (1996) resulteerde in een onoverbrugbaar gat van honderdvijftig meter.

Al buitte zijn voorsprong professioneel uit en won zo overtuigend dat hij zich enkele honderden meters voor de finish een heuse wheely (rijden op het achterwiel) permitteerde. Brentjens, die eerder door het winnen van het Nederlands kampioenschap olympische deelname voor Athene afdwong, stelde 46 seconden later de tweede plaats veilig. Na afloop pleitte hij ervoor het derde olympische startbewijs aan Al te vergeven. Bas Peters is de andere Nederlandse olympiër, maar hij was in Canada voor een hoogtestage. Drievoudig winnaar Jan Weevers werd derde. Bij de vrouwen won Suzanne de Goede.

Dat de als talent te boek staande Al won is een verrassing, want het deelnemersveld loog er niet om. Naast Brentjens en Weevers verschenen ook oud-winnaars Jan Theunisse, Roger Smeets en de Belg Andy Capelle aan de start. Regionale toppers als Sander Lormans en Ed Scholte én de deelname van oud-tennisser Richard Krajicek maakten de strandrace tot een publiek succes. Naast veel toeschouwers op de boulevard in de aankomstplaats was het ook druk bij de strandopgang bij Bakkum, waar de mountainbikers soms maar een halve meter ruimte tussen vloedlijn en publiek hadden.

Wegrenner Museeuw, bezig aan zijn laatste jaar, kreeg pech bij het wisselpunt bij de noordpier en eindigde als 22ste. In zijn poging het peloton te splijten, kwam hij ten val en zorgde daarmee voor een kopgroep van drie man waar hij zelf niet bij was. Tegen de Belg loopt momenteel in eigen land een onderzoek wegens vermeend dopinggebruik. De oud-wereldkampioen verdween direct na de race naar zijn hotel, waar hij niet beschikbaar was voor commentaar.

,,Ik denk dat hij bang is voor negatieve publiciteit. Hij wil geen vragen over die dopingzaak'', zei organisator Frits Reek. ,,Museeuw is behalve een goede wielrenner ook een nette man, want hij zou twee jaar geleden al komen. Toen werd dat zestien uur van tevoren geblokkeerd door ploegleider Lefevre. Hij kwam dus keurig zijn toezegging na. Museeuw beëindigt zijn carrière in mei. Daarvoor rijdt hij nog enkele klassiekers. Dit was dus een van de laatste keren, zoniet de laatste, dat Museeuw in Nederland reed.''