Obsessies van oude mensen

Hoe ouder mensen worden, hoe meer ze van elkaar gaan verschillen. Dat laat documentairemaker Sherman De Jesus vooral zien in de vierdelige serie De tijd op je hielen.

De 90-jarige Indische mevrouw Emma Dorn (,,Ik moet eigenlijk al begraven zijn als ik 's morgens opsta, zo stijf ben ik het eerste halfuur.'') bestrijdt haar dreigende starheid en ineenkrimping met massages, warmtebaden en andere kuuroordbezigheden. Ondertussen is ze wellicht de lenigste van de zes anderen (en jongeren in leeftijd) die in de eerste twee afleveringen geportretteerd worden. Niet altijd eerlijk, lijkt het vanaf afstand, want vooral hun obsessies zijn geselecteerd. Ineke Hosmer praat steeds over haar huid en rimpels: ,,Ik heb geen onderkin maar een kippennekje. O, heet dat tegenwoordig een kalkoenhals?''

Dirk Horringa (vermaard organisatie-adviseur die het Nederlandse poldermodel typeert als `rondtoerende hype') zou als gepensioneerde het liefst Nederland reorganiseren. En zo bemoeit oud-Telegraaffotograaf Anton Veldkamp zich nog vergeefs met zijn oude stiel: vanaf Bonaire belt hij met een oud-collega bij de krant. Waarom die grote foto van Willem-Alexander en Máxima in godsnaam niet van een eigen fotograaf is, maar van persbureau Reuters.

Vooral mensen die status ontleenden aan hun werk kunnen er niet tegen na hun pensioen in de Ruhestand te staan. Mevrouw Greet Rijff floreert door haar contact met oude bekenden en brengt nog rustig koffie rond, op 73-jarige leeftijd, in dienst van een uitzendbureau. Ze wil geld verdienen om haar auto te kunnen houden.

De Jesus laat de kijker impressionistisch aan elkaar gemonteerde fragmenten van de geïnterviewden zien. Zonder commentaar. Drie personen per aflevering. Het persbericht zegt dat De Jesus aanvankelijk wilde aantonen hoe wreed en onverschillig de samenleving omgaat met ouderen. Maar dat hij later besloot om te tonen hoe de tijd onzichtbaar verstrijkt, hoe het lichamelijk verval voortgaat, hoe niets anders resteert dan het besef dat je je hebt te verzoenen met het onvermijdelijke. Van die bedoelingen is weinig terug te zien. De kijker resteert weinig anders dan inhoudsloos voyeurisme.

Dokument: De tijd op je hielen, NCRV, Ned.1, 23.00u-23.40u.