NS vervangt nog snel 500 kaartautomaten

De Nederlandse Spoorwegen gaan vanaf februari vijfhonderd kaartautomaten op de stations voorzien van nieuwe pinpaslezers. De automaten, die pas enkele jaren in gebruik zijn, zouden regelmatig weigeren. De NS hoopt dat de kaartautomaten naar behoren functioneren, voordat op 1 maart de verhoging ingaat voor het betalen aan het loket.

Het nieuwe model kaartautomaten, waarbij de pinpas voor de helft in de automaat gestoken moet worden, staat sinds drie jaar op de stations. Uit een onderzoek dat de NS uitvoerde, blijkt dat bij bepaalde automaten de pinpaslezers niet goed functioneren. Doordat de leverancier daarvan failliet is, is het volgens de woordvoerster ,,makkelijker'' gelijk alle mechanismen te vervangen. De pinpaslezers zullen ,,in vier tot zes weken'' vervangen worden.

Of dat op tijd is staat te bezien. De reizigersvereniging ROVER krijgt ,,regelmatig'' klachten van reizigers dat de nieuwe kaartautomaten bankpasjes weigeren. Een woordvoerder van Rover zegt: ,,Wanneer de NS inferieure troep in de automaten hangt, kan het niet zo zijn dat de reiziger daarvoor gestraft wordt'' Ook de Consumentenbond kreeg ,,tweehonderd klachten'' over betalen met met pinpassen bij de NS.

Dat de nieuwe automaten soms bankpasjes weigeren, wordt door een woordvoerster van de NS bevestigd. Het gaat volgens haar echter om ,,zeer klein deel van de transacties''.