Negende arrestatie Parmalat

De Italiaanse politie heeft in het onderzoek naar het financiële schandaal bij zuivelconcern Parmalat een negende arrestatie verricht. Het gaat om Giovanni Bonici, die eerder directeur is geweest van Parmalat-dochter Bonlat. Dit onderdeel van het concern lijkt een centrale rol te hebben gespeeld in het schandaal waarbij circa 8 miljard euro is verdwenen.

Bonici, verantwoordelijk voor Parmalat in Venezuela, vloog vrijdag vanuit Zuid-Amerika naar Italië, waar hij werd aangehouden. De crisis bij Parmalat kwam naar buiten toen vorige maand bleek dat rond een bankrekening van het op de Kaaimaneilanden gevestigde Bonlat gefraudeerd was.

Onderzoekers bij het Italiaanse openbaar ministerie hebben verder hun aandacht gericht op Luca Sala, oud-medewerker van Bank of America en tegenwoordig werkzaam als consultant van Parmalat. Justitie bekijkt welke rol hij heeft gespeeld bij het aantrekken van kapitaal via obligatieleningen. Vrijdag werd een inval gedaan bij de Milanese vestiging van Bank of America. Van 1997 tot vorig jaar is via Bank of America circa 1 miljard euro aan vers kapitaal aangetrokken.

Sala verklaarde gisteren in het Italiaanse dagblad la Repubblica dat Parmalat zowel de bank als hemzelf heeft beetgenomen. ,,Elke dag vervloek ik de keus die deze dwaze mannen maakten door Bank of America uit te kiezen voor hun spelletjes'', aldus Sala.