Mogelijk een derde sars-geval in China

In China is het aantal mogelijke gevallen van sars opgelopen. De autoriteiten bevestigden vandaag dat een derde persoon, een man van 35 jaar, wordt onderzocht op besmetting met de longziekte. China spreekt daarbij nog niet officieel van `een mogelijk geval'. De man heeft voorzover bekend geen direct contact gehad met wilde dieren of met andere sars-patiënten.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO doet ook navraag naar een mogelijk vierde geval. Daarbij zou het voor het eerst gaan om iemand die niet woonachtig is in Guangzhou, de hoofdstad van de Zuid-Chinese provincie Guangdong. De patiënt zou wonen in Shenzhen, een stad in Guangdong die direct tegen de grens met Hongkong aan ligt.

Lokale autoriteiten hebben gemeld dat het merendeel van de civetkatten in Guangdong is gedood. De knaagdieren worden door Chinese en Hongkongse wetenschappers verdacht van het overbrengen van de ziekte. Ze kunnen een coronavirus bij zich dragen dat erg lijkt op het sars-virus.

Inmiddels richten de autoriteiten in Guangdong zich ook op de bestrijding van ratten. Daarbij zijn volgens een lokale krant zo'n tienduizend mensen betrokken, en er zou zo'n tien ton vergiftigd graan zijn uitgestrooid. Ook experimenteren wetenschappers met de mogelijkheid om de ratten een anticonceptiemiddel toe te dienen. ,,Uit experimenten blijkt dat ratten dol zijn op de smaak van appels, dus we gaan die smaak toevoegen aan medicijnen waarmee we ze kunnen steriliseren'', zo verklaarde onderzoeker Ma Lin vandaag in de krant Ster van Peking.

De WHO heeft dit weekeinde het appartementengebouw onderzocht waar de eerste sars-patiënt woonde. Vooral de afvalverwerking, de riolering en het luchtverversingssysteem werd onderzocht. Ook werden monsters genomen in het restaurant waar een 20-jarige serveerster werkte die mogelijk ook met sars is besmet.