`Mark pakt weer gewoon zijn gitaar'

Mark Tuitert sloot zijn succesvolle EK af met een persoonlijk record op de tien kilometer (13.46,51 werd scherper gesteld tot 13.38,91 minuten). In de afsluitende rit mocht hij gisteren 26 seconden op concurrent Carl Verheijen verspelen. De schaatser uit Holten wilde niet rekenen, nam geen risico en ging tot de bodem om de schade zoveel mogelijk te beperken.

De voorsprong van Verheijen werd uiteindelijk zestien seconden. ,,Het was zwoegen, ik had pijn in mijn benen, maar van tevoren had ik me ingeprent dat je niet zo vaak de kans krijgt om Europees kampioen te worden'', reageerde de opvolger van Gianni Romme na de traditionele rit in de arrenslee.

De tweevoudig olympisch kampioen van Nagano 1998, die vorig seizoen alle grote allroundtoernooien won, wilde nog niet spreken van een wisseling van de wacht. ,,Tuitert is natuurlijk een heel groot talent'', aldus Romme. ,,Maar niemand zit stil. Ritsma is ook al zo vaak afgeschreven. En Uytdehaage deed vorig jaar niet eens mee. Ik kan dit seizoen ook nog verbeteren. Dankzij de enorme onderlinge concurrentie zit er veel beweging in de Nederlandse schaatstop.''

Romme afficheerde zijn ploeggenoot Tuitert vaak als de nieuwe Ids Postma. ,,Die kon vroeger ook heel goed een 500 en 1.500 meter rijden. Maar Mark is nu beter op de lange afstanden dan Ids. Tuiterts talent komt voort uit zijn beleving voor de schaatssport.''

Romme, die op 7 en 8 februari in het Vikingschip in Hamar zijn wereldtitel allround verdedigt, kan zich niet voorstellen dat Tuitert met de Europese titel op zak naast zijn schoenen gaat lopen. ,,Hij pakt morgen gewoon weer zijn gitaar en laat de telefoon rinkelen. Mark was op jonge leeftijd al behoorlijk volwassen. En als hij toch rare dingen gaat doen, zetten zijn ploeggenoten hem wel met beide benen op de grond.''