`Marijnissen net een koppelbaas'

SP-Kamerlid Ali Lazrak beticht fractievoorzitter en SP-leider Jan Marijnissen van ,,koppelbaaspraktijken''. Dat zegt Lazrak vandaag in deze krant.

Als Kamerlid voelt hij zich ,,financieel afhankelijk'' van Marijnissen. ,,Ik werk zeven dagen in de week en krijg daarvoor een schamele 1.900 euro. Over iedere cent die ik naast mijn onkostenvergoeding van 100 euro uitgeef, moet ik verantwoording afleggen. Dat weiger ik nog langer.''

Lazrak is op 1 januari 2003 gestopt met het afdragen van zijn salaris aan de partij, zoals de partijregels voorschrijven, omdat hij vindt dat dit ,,op basis van vrijwilligheid'' moet gebeuren. Het bestuur van de SP heeft hem voor kerst in een brief gesommeerd zijn salaris weer af te dragen. Gebeurt dit niet, dan dreigt de SP Lazrak te royeren. Het merendeel van het salaris van de negen SP-Kamerleden gaat naar de partijkas.

Jan Marijnissen wil geen commentaar geven op het conflict met Lazrak, hangende een bemiddelingspoging van Tiny Kox, voormalig algemeen secretaris en senator voor de SP. Kox heeft deze week een onderhoud met Lazrak om te voorkomen dat het Kamerlid als eenmansfractie verdergaat. Lazrak zelf zegt dat hij eerdere plannen in die richting in de ijskast heeft gezet. ,,Na het Kamerreces op 19 januari wil ik mijn werk als SP-Kamerlid hervatten. Zónder fractiemedewerker, want die is mij sinds 1 januari door de fractie afgenomen – terwijl de SP daarvoor wel een vergoeding van het rijk krijgt.''

Lazrak beklaagt zich over het feit dat Marijnissen fractiegenoten ,,op een brute manier terechtwijst''. ,,Voor een minder geslaagd Kameroptreden krijg je ten overstaan van de andere fractieleden de wind van voren. Je wordt gekleineerd, althans zo voel ik dat.''

Lazrak heeft geen portefeuille meer in de fractie sinds hij in september vorig jaar op eigen initiatief uit de parlementaire commissie-Blok stapte die het integratiebeleid van de afgelopen dertig jaar onderzoekt. Met name fractievoorzitter en SP-leider Jan Marijnissen was daar woedend over omdat het onderzoek een initiatief is van de SP. Volgende week komt de commissie-Blok met haar eindrapport.

profiel Lazrak: pagina 2

    • Danielle Pinedo
    • Froukje Santing