Made in EU-label in studie

Binnen de Europese Commissie wordt gesproken over de invoering van het label `Made in the EU' voor producten uit de Europese Unie. Zo'n label zou het imago van de EU versterken en de informatie aan de consument bevorderen.

Het idee, waarvan nog niet zeker is of het tot een voorstel aan de lidstaten komt, is vorige maand besproken door een comité met ambtelijke vertegenwoordigers van alle lidstaten. Volgens Brusselse diplomaten bleek er nog weinig steun. Maar enkele zuidelijke landen, waaronder Griekenland en Italië, zien er wel iets in.

Lidstaten hechten aan hun eigen aanduiding van oorsprong, zoals `Made in Germany' en `Made in Holland', ter promotie van een product. Maar volgens de woordvoerster van Eurocommissaris Lamy (Handel) hoeven nationale labels niet te verdwijnen. De Commissie denkt aan een dubbele oorsprongsaanduiding. ,,Het is niet zeker dat nationale labels moeten worden vervangen.''

Volgens Lamy's woordvoerster heeft de Europese Commissie vorig jaar een verzoek gekregen van Italië, toen voorzitter van de EU, de mogelijkheid van een label `Made in the EU' te onderzoeken. Een dergelijk verzoek kwam ook van enkele industrieën, met name uit de textielsector.

Volgens de woordvoerster kan een speciaal EU-label helpen tegen vervalsing van producten, waarvan onder andere de textielindustrie grote schade ondervindt. ,,We zijn nog bezig de bedrijfssectoren en consumentenorganisaties te consulteren'', zei ze.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken vreest Nederland dat een extra EU-label handelsbelemmerend kan werken. Lamy's woordvoerster zegt dat elk voorstel in overeenstemming met de regels van de WTO zal zijn.