Levenslang voor aanslagen in Rusland

MOSKOU, 12 JAN. Een Moskouse rechtbank heeft vandaag twee Kaukasische mannen tot levenslang veroordeeld wegens medeplichtigheid aan een serie aanslagen op flatgebouwen in Moskou en Volgodonsk in september 1999. Daarbij kwamen 246 mensen om. Het duo, Adam Dekkoetsjev en Joesoef Krimsjamchalov, zou explosieven naar kelderboxen in de flats hebben getransporteerd. In november werden al vijf Kaukasiërs uit de deelrepubliek Karatsajevo-Tsjerkessië veroordeeld tot straffen van 5 tot 9 jaar, afgelopen mei een politieman die een truck met zes ton explosieven doorliet. De aanslagen van 1999 zijn in Rusland omstreden, omdat velen geloven dat de Russische geheime dienst FSB ze organiseerde om draagvlak te scheppen voor een nieuwe inval in Tsjetsjenië. Dekkoetsjev en Krimsjamchalov zijn aangehouden in Georgië en uitgeleverd aan Rusland.