Leuke lijstjes

Wat er allemaal in Schotts food & drink miscellany staat hoef je meestal niet te weten. Maar leuk en interessant is die onnuttige informatie wel. In dit mooi uitgegeven kleine boekje (Bloomsbury, Londen. Prijs €19.30) dat werd samengesteld door Ben Schott kun je vinden hoe je zwaan moet klaarmaken, waaruit het dieet van Gandhi bestond, wat John F. Kennedy op zijn 45ste verjaardag at, dat de Finse naam voor een klein restaurant krouvi is, hoe Hemingway zijn martini gemixt wilde hebben en waar dieren die niet op ons dagelijks menu voorkomen naar smaken. Zo smaakt een vleermuis naar patrijs, een bever naar varken en stekelvarken naar zuiglam, termieten naar sla en een aap naar konijn. In dit boekje staan ook lijstjes die soms nuttig en leerzaam zijn. Wat zijn de 12 heetste pepers die er bestaan, wat krijg je in een Indiaas restaurant als je balti-gerechten of korma, pasandra, vindaloo of kashmir bestelt? En wat zijn de zeven basiskleuren van Cubaanse sigaren? In het register achterin het boekje kom je Delia Smith, Tony Blair, Evelyn Waugh, Kaspar de kat tegen. Wat voor belangrijke rol speelt Kaspar in het Savoy Hotel in Londen? Kijk op pagina 30. Vandaag een recept dat een tikje Engels is. Een variatie op de toad in the hole. De bereiding van de verstopte worstjes, één worstje per persoon, gaat zo: verhit de boter in een koekenpan en bak de worstjes in circa 10 minuten bijna gaar. Draai ze tijdens het bakken, dat op een middelmatig vuur gebeurt, af en toe om. Schep de worstjes uit de pan. Gebruik het braadvet om een vuurvaste schaal met opstaande rand mee in te smeren. Maak een vrij stevig beslag van de losgeklopte eieren, de bloem, melk, mosterd en het water. Schep de worstjes in de schaal die rond of rechthoekig mag zijn. Giet het beslag over de worstjes in de schaal die in een voorverwarmde oven van 220° C wordt gezet. Bak het beslag in ongeveer 15 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of dat het geval is. De prikker moet schoon uit het beslag komen. Strooi op het laatste moment de knapperige radijskiemen die een pittige smaak hebben over dit gerecht. Eet er kleine augurkjes/cornichons en een frisse groene salade bij.

Morgen: wilde eend