Jetssky: we zijn geen spookbedrijf

De nieuwe `luchtvaartmaatschappij' Jetssky heeft vandaag de beschuldiging van de hand gewezen dat het een `spookbedrijf' zou zijn. Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) waarschuwde eerder voor Jetssky, dat via internet goedkope tickets aanbiedt naar veertien Europese steden, waaronder zeven bestemmingen vanaf Schiphol, zonder te beschikken over vliegtuigen. Jetssky zegt nu in een verklaring geen luchtvaartmaatschappij als zodanig te zijn: ,,Net als Easyjet in zijn beginjaren maken wij gebruik van ingehuurde vliegtuigen en bemanningen. Jetssky vliegt vanaf 1 februari.''

Het ANVR, waarbij 95 procent van alle reisbureaus en touroperators in Nederland is aangesloten, maande zijn leden het afgelopen weekeinde tot voorzichtigheid. ,,Wij adviseren u goed te overwegen of u op dit moment voor deze maatschappij als agent wil op treden. Indien wij nadere informatie ontvangen over b.v. de kredietwaardigheid van Jetssky, dan wel bevestiging van Schiphol dat men daadwerkelijk gaat vliegen, zullen wij u nader informeren'', aldus het ANVR in zijn ledennieuwsbrief.

Op de website van Jetssky staat dat reisbureaus een commissie van 10 procent krijgen voor boekingen. Maar een woordvoerder zegt dat de consument voorlopig alleen kan boeken via internet. Het ANVR wijst er echter op dat reisbureaus wel vaker voor hun klanten tickets boeken bij luchtvaartmaatschappijen op het internet. Een woordvoerder zegt dat ANVR ook kijkt naar de belangen van de consument. ,,Wij willen niet dat mensen uit onwetendheid verkeerde stappen zetten.''

Jetssky is verbaasd om alle ophef. In de verklaring verzekert het bedrijf dat er contracten zijn afgesloten met luchtvaartmaatschappijen, waaronder het Spaanse Hola Airlines, voor de uitvoering van vluchten. ,,Een afschrift hiervan ligt ter inzage op het hoofdkantoor van Jetssky te Dordrecht.'' Achter Jetssky zit de ondernemer Adrianus Zappeij, die al in 1993 een besloten vennootschap oprichtte, Voyager genaamd, waaronder Jetssky ressorteert.

Schiphol bevestigt dat Jetssky slots (aankomst- en vertrektijden) toegewezen heeft gekregen, maar verder heeft het bedrijf nog niets geregeld. ,,1 februari wordt erg krap voor ze, wij hebben zoiets nog nooit meegemaakt'', aldus de woordvoerder.