Jerry Lampen wint Zilveren Camera 2003

Fotograaf Jerry Lampen (42) is winnaar van de Zilveren Camera 2003 voor de beste nieuwsfoto van het jaar. Lampen, werkzaam voor persbureau Reuters, is tevens fotojournalist van het jaar geworden. Dat is vanmorgen bekendgemaakt in Haarlem. De fotograaf was in 2002 ook al fotojournalist van het jaar.

Jerry Lampen krijgt de Zilveren Camera voor zijn foto van Irakezen die wegvluchten uit de stad Basra, net voordat de Britse troepen daar binnenvallen. De foto is gemaakt op 30 maart 2003. Op de voorgrond is een jonge vrouw met haar kind te zien, met op de achtergrond vuur en rook. De sfeer is dreigend.

Het beeld geeft volgens de jury uitdrukking aan de onzekerheid en chaos van dat moment. ,,Geen foto die de oorlog in Irak probeert samen te vatten (als dat al mogelijk is), maar een beeld dat voor de kijker de oorlog voelbaar maakt, fysiek maakt. Een beeld vol dynamiek en een enorme zuigkracht. Een plaat die de aandacht trekt en gevangen houdt.''

Vorig jaar won ANP-fotograaf Robin Utrecht de Zilveren Camera. Hij kreeg de prijs voor zijn foto van de neergeschoten Pim Fortuyn op een parkeerplaats van het Mediapark in Hilversum.

Voor de Zilveren Camera, de jaarlijkse competitie voor Nederlandse fotojournalisten, werden dit jaar ruim 6.600 foto's ingezonden.

Volgens de jury was de kwaliteit in 2003 minder groot dan in voorgaande jaren. Deels komt dat omdat het binnenlandse nieuwsjaar minder heftig was dan in 2002 (moord Fortuyn), deels omdat de tijdsdruk en het budget van opdrachtgevers zorgt voor vervlakking, zo liet de jury via de Haarlemse burgemeester mr. J.J.H. Pop weten. Pop reikte vanmorgen de prijzen uit.

De Canonprijs voor fotojournalisten is toegekend aan Joël van Houdt, de prijs voor de beste sportfoto ging naar Marcel van den Bergh voor het jureren tijdens het NK turnen.