Handgemeen bij handbalinterland

De zege van het Nederlands handbalteam op Bosnië-Herzegovina werd overschaduwd door vechtpartijen tussen supporters.

Na afloop van het het kwalificatieduel voor het WK handbal tussen Nederland en Bosnië-Herzegovina braken gisteren in Volendam in de sporthal vechtpartijen uit tussen Bosnische en Nederlandse supporters. Voor Nederland, dat met 27-22 won, betekende de zege na de 29-28 nederlaag in de uitwedstrijd een sportieve revanche. Op grond van het onderlinge resultaat staat Nederland in de kwalificatiepoule nu boven Bosnië en is, met nog twee wedstrijden tegen Slowakije te gaan deze week, nog in de race voor plaatsing voor de WK. Bosnische supporters renden na het eindsignaal het veld op en reageerden hun frustratie af op Nederlandse supporters en spelers. Tijdens de schermutselingen raakten enkele agenten gewond. Twee Bosniërs werden gearresteerd. Woordvoerder Milena van Not van de handbalbond zat op de tribune.

Hoe vervelend is deze negatieve aandacht voor het handbal?

Milena van Not: ,,Buitengewoon vervelend. Bij de wedstrijd waren jullie er niet en nu, na de rellen, krijgen we ineens allerlei vragen van de media. Er is meer aandacht voor de relletjes dan voor het handbal. Afschuwelijk dat dit soort dingen gebeuren, want vechtpartijen zijn niet `des handbals'. Maar ik ben niet bang dat handbal nu een slechte naam krijgt.''

Zagen jullie dit duel vooraf als een `risicowedstrijd' en zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen?

,,Nee, we hebben de gewone maatregelen genomen. Er waren circa tien man van een beveiligingsbedrijf en er liepen veel stewards van de organisatie rond. En we waarschuwen vooraf altijd de politie dat er een wedstrijd is.''

Wat is er nu eigenlijk gebeurd?

,,Er waren heus niet `allerlei' vechtpartijen tussen Nederlanders en Bosniërs, zoals je leest en hoort. Het ging om twee losse incidenten. Voor de rust liep een Bosniër met een vlag langs het veld en ontstond een vechtpartij met een Nederlandse fan. Toen is het supportersvak van Bosnië direct afgezet door beveiligingsmensen. Na de wedstrijd renden Bosnische en Nederlandse supporters het veld op. Er ontstond een vechtpartij, maar die was snel gesust. De politie werd gewaarschuwd en die was snel ter plaatse. De kantine ging op slot en binnen no time waren de supporters naar het vak teruggedreven. Bij elkaar heeft het niet eens vijf minuten geduurd. Buiten was het wel wat langer onrustig.''