Haïti zit nu zonder parlement

Het mandaat van een meerderheid van het Haïtiaanse parlement loopt vandaag af, zonder dat er nieuwe leden zijn gekozen. Dit betekent dat president Jean-Bertrand Aristide bij decreet zal regeren.

De oppositie meent dat Aristide de facto dictator is geworden.

Er zouden vorig jaar parlementaire verkiezingen gehouden moeten zijn, maar deze gingen niet door omdat er geen kiesraad werd ingesteld. President Aristide stelt de oppositie hiervoor verantwoordelijk, omdat deze niet met hem wilde onderhandelen. De oppositie, een coalitie van vijftien partijen, weigert Aristide te erkennen. Zij meent dat er geknoeid is met de verkiezingen in 2000. Internationale waarnemers bevestigen dit.

Gisteren werd in de hoofdstad Port-au-Prince een van de grootste demonstraties tegen Aristide gehouden. Het land lag al sinds donderdag vrijwel stil door een algemene staking. De duizenden demonstranten beschuldigen de president van corruptie, politiek onvermogen, machtsmisbruik en schending van de mensenrechten. De voormalig priester was tien jaar geleden nog de hoop van de straatarme Haïtianen, maar heeft sindsdien nauwelijks vooruitgang bewerkstelligd.

Ook voor vandaag staan er massastakingen en een demonstratie gepland. De oppositie is ervan overtuigd dat de aanhoudende instabiliteit ervoor zal zorgen dat Aristides zal opstappen. De vier belangrijkste oppositieleiders, twee religieuze leiders, een politicus en een zakenman, hebben hun krachten gebundeld.

,,Alles dat hij doet is het land vernietigen en de mensen onderdrukken en doden'', meent Evans Paul die nadat Aristides in 1991 na een staatsgreep werd verdreven nog vocht voor diens terugkeer. Aristide's ambtstermijn loopt in 2006 ten einde en de president heeft gezworen zijn termijn uit te zitten.