Geert Buelens wint Cultuurprijs Essay

ROTTERDAM, 12 JAN. Schrijver Geert Buelens krijgt de prestigieuze, driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor Essay (voorheen de Staatsprijs) voor zijn studie Van Ostaijen tot heden. Zijn invloed op de Vlaamse poëzie uit 2001. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 12.500 euro. De jury, onder leiding van Rik Van Gorp, prees de nauwgezette en trefzekere analyses die gepaard gaan met een opmerkelijke stijlvastheid en opmerkzaamheid. In zijn 1.302 pagina's tellende boek reconstrueert Buelens de ontwikkelingen van de Vlaamse poëzie in de twintigste eeuw, afgezet tegen het werk van Paul van Ostaijen. Daarbij zet hij de Vlaamse poëzie in een breder maatschappelijk en historisch kader. Buelens (1971) doceert letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Voor zijn poëziedebuut Het is ontving hij al de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Zijn studie over Van Ostaijen werd al eerder onderscheiden met de Prijs voor de Letterkunde van de Provincie Antwerpen.