Euro ontstuitbaar naar 1,29 dollar

De koers van de euro is vanmorgen verder gestegen tegenover de Amerikaanse dollar. De Europese munt bereikte vanmorgen een hoogtepunt van 1,2898 dollar per euro, om tegen het middaguur te stabiliseren rond 1,2870 dollar per euro. Handelaren wachtten op mogelijk commentaar van president Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB). In het Zwitserse Bazel had vandaag een reguliere tweemaandelijkse vergadering plaats van de centrale bankiers van de zogenoemde G10-groep, de groep van tien meest welvarende landen. Ook president Wellink van De Nederlandsche Bank neemt aan dat overleg deel. Bij het sluiten van deze krant was deze vergadering nog niet beëindigd.

Trichet maakte vorige week donderdag na afloop van een bestuursvergadering van de ECB volgens handelaren niet de indruk erg bezorgd te zijn over het niveau van de euro. De euro steeg die donderdag en de vrijdag daarop verder toen op de valutamarkt werd geconcludeerd dat het niveau van de munt nog niet hoog genoeg was voor de Europese of de Amerikaanse autoriteiten om in te grijpen. Ook de tegenvallende banengroei in de Verenigde Staten van vrijdag droeg aan een verdere zwakte van de dollar bij. Volgens de handel wordt met name de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers over december, komende donderdag, van belang voor de verdere koersontwikkeling van de dollar.

Tegenover de Japanse yen was de handel in dollars vanmorgen matig, als gevolg van een vrije dag in Japan. De dollar bleef in Singapore, de grootste yenmarkt buiten Japan, zwak op een koers van 106,45 yen per dollar.