Engelse kolos trekt Barney van sokkel

Niet favoriet Raymond van Barneveld, maar de Engelse kolos Andy Fordham (41) won gisteren het officieuze WK darts.

Totaal onverwacht kwam zaterdag de nederlaag van darter Raymond van Barneveld in de halve finales van het officieuze wereldkampioenschap in Frimley Green. Niemand hield rekening met een voortijdige uitschakeling van de 36-jarige Hagenaar. Het afgelopen jaar drong hij bij elk groot toernooi door tot de finale. Alleen de Winmau World Masters won hij niet.

Zijn strafexercitie zette de voormalige postbode bij de Lakeside (voorheen The Embassy) gewoon door. Na indrukwekkende zeges op Peter Hunt (3-0), Paul Hogan (3-1) en John Walton (5-1) namen de bookmakers geen weddenschappen meer aan op een mogelijke overwinning van de titelverdediger uit Nederland.

Totdat er ,,een ruimteschip van Mars op aarde landde'' met aan boord Andy Fordham treffender kon Barney het niet uitdrukken. Zojuist had hij in een enerverende negensetter zijn meerdere moeten erkennen in de Engelse kolos, wiens gewicht de maximale score van 180 ruim te boven gaat. ,,Je bent nog steeds de beste ter wereld. Ik ben er trots op dat ik van je heb mogen winnen'', fluisterde zijn overwinnaar hem in het oor nadat de laatste pijlen gegooid waren.

Tot voor kort zou Van Barneveld doodziek zijn geweest van een nederlaag als deze. Zaterdag ging het ogenschijnlijk niet van harte, toch meende de darter het oprecht toen hij na afloop van zijn nederlaag verklaarde: ,,Vandaag heb ik van een betere darter verloren. Ik had last van de opwaaiende scorekaarten tijdens de partij en mijn voorbereiding was niet super. Maar ook als dat wel het geval was geweest, had ik niet van Fordham gewonnen.''

Silvia van Barneveld hoorde het relaas van haar man gelaten aan. Nog niet zo lang geleden raakte ze compleet van slag als haar echtgenoot een belangrijke wedstrijd verloor. ,,Vroeger was Raymond niet te genieten na een nederlaag. Dan werd hij heel kwaad op zichzelf en sloot zich af van de wereld. Ik wist dan niet wat ik moest doen. Hem troosten of juist uit zijn buurt blijven. Dat is nu voorbij. Zaterdagavond hebben we op onze hotelkamer de wedstrijd geanalyseerd. Een verklaring voor zijn nederlaag vonden we niet. Middenin de nacht werden we tegelijkertijd wakker. We keken elkaar aan, maar spraken niet. 's Ochtends zei hij `Sil, laten we er lekker overheen stappen. Ik heb geen zin de hele dag met een grieperig gezicht rond te lopen. Het leven is goed voor ons'. Voor het eerst in elf jaar heeft hij zijn nederlaag met mij gedeeld. Dat is voor mij eigenlijk een overwinning.''

Eén van de redenen voor zijn relativeringsvermogen is het feit dat de ex-postbesteller zijn zaakjes financieel goed voor elkaar heeft. Van Barneveld is ontdaan van de angst voor een onzekere toekomst. Hij participeert in de twee succesvolle dartstoernooien die Nederland rijk is, de Bavaria World Darts Trophy en de International Darts League. Daarnaast garanderen enkele sponsors hem een goed inkomen. ,,Daar heb ik het allemaal voor gedaan. Ik wilde mijn gezin een zorgeloze toekomst bieden. Ondanks al mijn overwinningen heeft het jaren geduurd alvorens er enige vorm van zekerheid was. Die is er nu en dat werkt bevrijdend. Volgende maand is de Dutch Open en in mei staat de IDL alweer op het programma. Vroeger was de Lakeside het enige toernooi waar het om ging. Ik heb nu nauwelijks tijd om terneergeslagen te zijn.''

Andy Fordham (41) had dat evenmin. De populaire pubeigenaar uit Dartford schreef gisteren voor het eerst in zijn carrière het evenement op zijn naam, door zijn landgenoot Mervyn King te verslaan: 6-3. Vier keer eerder strandde hij in de halve finales. Fordham, bijgenaamd The Viking, ontving naast een gloednieuwe trofee ook een cheque ter waarde van 50.000 pond.

Van dat geld gaat de robuuste kastelein, een voormalig atleet (!) die opgroeide onder de rook van Londen, onder meer zijn kroeg, nu nog paars, een andere kleur geven. Goed nieuws voor al zijn Nederlandse fans. Na afloop van zijn overwinning verklaarde hij dat hij, voor het eerst sinds jaren, begin februari naar de Dutch Open in Veldhoven komt.