Duitse kunstheup riskant door robot

Nederlandse patiënten die voor een heupvervanging naar een Duits ziekenhuis gaan, moeten vermijden dat daarbij de operatierobot Robodoc wordt ingezet. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, prof.dr. C.N. van Dijk.

Volgens Van Dijk bestaan er vermoedens dat de operatierobot soms spieren of zenuwen beschadigt, waardoor patiënten blijvend mank lopen met hun nieuwe heup. Van Dijk: ,,Er zijn in Duitsland inmiddels meer dan 200 rechtszaken aangespannen wegens onherstelbare spierschade tegen ziekenhuizen die de Robodoc voor heupvervangingen hebben ingezet.''

Van Dijk weet dat er Nederlandse patiënten voor een nieuwe heup naar Duitsland gaan, maar weet niet hoeveel het er zijn, en of er Nederlanders onder de Robodoc-slachtoffers zijn. Wat de voorzitter van de orthopedenvereniging vooral duidelijk wil maken is dat ,,we geen controle hebben op de kwaliteit van de zorg over de grens. In Nederland hebben we als orthopeden een onderlinge kwaliteitsvisitatie. Andere landen hebben die niet. De Nederlandse zorgverzekeraars die de grens overgaan hebben er ook geen zicht op.''

Ondertussen, stelt Van Dijk namens de orthopedenvereniging, wordt er niets gedaan om het orthopedentekort in Nederland op te heffen. Nederland telt 2,5 orthopeden per 100.000 inwoners, tegen een Europees gemiddelde van 6,4 per 100.000 inwoners. Van Dijk: ,,Het aantal opleidingsplaatsen moet van 50 naar 100 om over een aantal jaren genoeg orthopeden te hebben. Maar het ministerie wil het aantal opleidingsplaatsen juist terugbrengen van 50 naar 28.''

De Robodoc-kwestie haalde vorig jaar de Duitse pers. Of de rechtszaken die slachtoffers hebben aangespannen succes zullen hebben is onzeker, want het aantonen van spier- en zenuwschade is niet altijd makkelijk. Mensen die na een heupvervanging mank blijven lopen, krijgen meestal het verwijt dat ze onvoldoende trainen. De meeste Duitse ziekenhuizen gebruiken hun Robodoc inmiddels niet meer voor heupvervangingen. Andere operaties kunnen wel veilig met het apparaat worden uitgevoerd.

In de wetenschappelijke literatuur is pas vorig jaar augustus het eerste goede onderzoek naar Robodoc-heupvervangingen verschenen. Conclusie was dat de techniek nog verder moet worden ontwikkeld.