Boekhoudprobleem bij uitzender Adecco

De Zwitserse uitzender Adecco heeft de publicatie van de jaarcijfers over 2003 met onbepaalde tijd uitgesteld. Oorzaak van het uitstel zijn gevonden ,,zwakheden van de interne controle'' bij de Amerikaanse activiteiten. De onderneming, het grootste uitzendbedrijf ter wereld, zou de resultaten op 4 februari bekendmaken.

In reactie op het uitstel van de cijfers daalde de koers van het bedrijf op de effectenbeurs in Zürich vanochtend met ruim 44 procent. Ook branchegenoten, zoals Randstad en Vedior in Nederland, leden onder het koersverlies van Adecco. Zij leverden enkele procenten in.

Adecco zegt in een vanochtend uitgegeven verklaring een onderzoek te zijn begonnen naar de onregelmatigheden. Naast de Verenigde Staten zouden er ook problemen zijn in andere landen. Er is hiervoor een externe, onafhankelijke adviseur ingehuurd. Adecco weigert volgens het financiële persbureau Bloomberg te zeggen wie dat is.

Beleggers zijn bang dat met het uitstel van de cijfers wellicht een nieuw Europees boekhoudschandaal aan het licht is gekomen. Ruim een maand geleden werd bekend dat bij het Italiaanse zuivelbedrijf Parmalat waarschijnlijk 8 miljard euro is verdwenen, zonder dat accountants dit in de gaten hadden. En van begin vorig jaar dateert het boekhoudschandaal bij supermarktconcern Ahold.

De accountant van Adecco is Ernst & Young. Dit kantoor controleert sinds 2001 de boeken van het uitzendbedrijf nadat accountant Andersen de deur was gewezen. Andersen, dat inmiddels niet meer bestaat, kwam in opspraak door het boekhoudschandaal bij energieconcern Enron, dat zich in 2001 openbaarde. Andersen controleerde sinds 1996 de boeken van Adecco.

De Amerikaanse activiteiten van Adecco, waar de belangrijkste onregelmatigheden zijn geconstateerd, bepalen ongeveer een vijfde van de omzet, die in 2002 op 25,1 miljard Zwitserse franc lag. Adecco heeft wereldwijd 28.000 mensen in dienst en bezit 5.800 kantoren in 68 landen.

Het huidige Adecco ontstond in 1996 toen het Franse Ecco fuseerde met het Zwitserse Adia. In 2000 werd een belangrijke stap gezet om de Amerikaanse uitzendmarkt aan te boren met de koop van branchegenoot Olsten Corporation. De omzet in Amerika viel het derde kwartaal sterker terug dan de totale omzet.