Beleggers waarderen aandelen Shell af

Het aandeel Koninklijke/Olie werd vanmorgen en masse afgewaardeerd. Zakenbanken stelden hun verwachtingen naar beneden bij na het nieuws dat het energieconcern 20 procent minder aan `bewezen' reserves heeft dan gedacht. Pensioenfonds PGGM, een grote belegger in Shell, vindt dat het management naar buiten moet treden over de zaak.

De afwaarderingen en de reactie van PGGM, dat eind 2002 214 miljoen euro had geïnvesteerd in Shell, volgen op het nieuws van vrijdag dat een vijfde van de olie- en gasvoorraden is overgeheveld naar de `waarschijnlijke' voorraden. In een reactie kelderde het aandeel met bijna 8 procent. Vanmorgen stond het fonds op 37,98 euro, een min van 0,7 procent.

PGGM is ,,behoorlijk geschrokken'' van de daling, aldus een woordvoerder van een van de grootste pensioenfondsen van Nederland. ,,Wij vinden de reactie eigenlijk overtrokken. Het is geen economische kwestie, want de olie en het gas worden uiteindelijk uit de grond gehaald. Het is een vraagstuk van geloofwaardigheid'', aldus de zegsman die zei dat het een goed signaal zou zijn als het management van Shell binnenkort naar buiten zou treden om beleggers gerust te stellen. PGGM zal als grote belegger geen speciale actie ondernemen naar het bedrijf.

Dat doen vele zakenbanken ondertussen wel. Vanmorgen stelde Kempen het advies naar beneden bij, van toevoegen naar neutraal. Het Amerikaanse Lehman ondernam hetzelfde. Morgan Stanley verlaagde de aandelenprognose van 40 euro naar 37,50 euro en UBS ging van 46 naar 44 euro. Kredietbeoordelaar Moody's zei dat het de kredietwaardigheid van Shell mischien zal verlagen.

De druk op topman Philip Watts neemt door de reacties verder toe. In de Britse media werd het afgelopen weekend gesuggereerd dat hij nog een maand zou hebben om het tij te keren. Watts, sinds 2001 bestuursvoorzitter, heeft al veel kritiek gehad, vooral omdat Shell steeds weer moeite heeft met het vinden van olie- en gasbronnen.

Als Watts weggaat, of dat nu op korte termijn is of als hij over twee jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, lijkt het waarschijnlijk dat een Nederlander het roer zal overnemen. Britten en Nederlanders wisselden elkaar altijd af als topman. De benoeming van Watts was een breuk met deze traditie aangezien hij de Brit Moody-Stuart opvolgde.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaat het management van Shell om opheldering vragen, aldus directeur P. de Vries die het nieuws een ,,blamage'' voor Shell noemde. De Vries verwacht overigens niet dat de brief veel zal opleveren en zei dat de echte afrekening komt met het jaarverslag. Het jaarverslag wordt 19 maart gepubliceerd.