Arrestatie van Karadzic in Pale opnieuw mislukt

Militairen van SFOR, de vredesmacht van de NAVO in Bosnië, hebben afgelopen weekeinde een vergeefse poging gedaan om Radovan Karadzic (58) te arresteren. De voormalige leider van de Bosnische Serviërs is op de vlucht sinds hij door het Joegolavië-tribunaal is aangeklaagd voor volkerenmoord en oorlogsmisdaden.

SFOR heeft de afgelopen jaren een aantal pogingen ondernomen om Karadzic –samen met legerleider Ratko Mladic de belangrijkste nog voortvluchtige verdachten van het VN-tribunaal – te arresteren. De zoekactie in Pale, tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) de zetel van de Bosnisch-Servische regering, werd uitgevoerd door tachtig SFOR-militairen. Zij werden bijgestaan door lokale politie-agenten.

De huiszoeking op het privé-adres van Karadzic volgde na een tip, zei SFOR-woordvoerder Matthew Brock. SFOR heeft vijf miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot arrestatie van Karadzic. Volgens de tip zou Karadzic recent gewond zijn geraakt en voor behandeling in een ziekenhuis in Pale zijn geweest. Ook zou hij contact hebben gezocht met zijn familie die in Pale woont. Alle klinieken en medische instellingen zijn, volgens SFOR, doorzocht evenals de Servisch-orthodoxe kerk.

Brock zei dat Karadzic' vrouw Ljiljana en dochter Sonja aanwezig waren op het moment dat het huis werd doorzocht en dat Ljiljana ,,coöperatief heeft meegewerkt''. Er werden, aldus Brock, geen ,,directe aanwijzingen'' gevonden dat Karadzic er recent is geweest. Wel zouden er bewijzen zijn gevonden dat Karadzic contact onderhoud met zijn familie. De documenten die bij zijn gezin in beslag zijn genomen zullen in de toekomst ,,zeer nuttig zijn'', aldus de SFOR-woordvoerder.

,,Zij hebben elke centimeter van het huis doorzocht en zelfs in de septic tank gekeken'', zei Ljiljana na afloop van de zoekactie. ,,Zij dachten zeker dat Radovan zich net als Saddam Hussein zou verstoppen'', aldus Ljiljana. Zij noemde de SFOR-soldaten beleefd, haar dochter Sonja vond het gedrag van de militairen ,,brutaal en arrogant''.

De SFOR-militairen zoeken ook naar personen die Karadzic hebben geholpen uit handen van justitie te blijven. In dat verband werd afgelopen weekeinde één man aangehouden. Woordvoerder Brock weigerde zijn naam bekend te maken, maar hij zou direct gelieerd zijn aan Karadzic. Volgens persbureau AP gaat het om Bata Tesic, een ex-lid van de speciale eenheid van de Bosnisch-Servische politie en een trouw Karadzic-aanhanger.

Ex-legerleider Ratko Mladic, van wie bekend is dat hij al geruime tijd ernstig ziek is, is onder meer aangeklaagd wegens genocide na de val van Srebrenica. Net als veel andere Bosnisch-Servische officieren is Mladic tot 1992 lid geweest van het Joegoslavische Volksleger.