Adecco verpest sfeer op beurzen

De beurzen in Europa zijn de week begonnen met verliezen. Beursgenoteerde uitzendbureaus kregen een klap door boekhoudkundige problemen van het Zwitserse Adecco.

In Amsterdam zakte de beursgraadmeter AEX rond het middaguur 2,05 punten tot een stand van 341,49 punten. Dat komt overeen met een daling van bijna 0,6 procent. De dollargevoelige Amsterdamse beurs incasseerde daarmee een nieuwe dollardaling tot 1,29 dollar per euro.

In Londen stond de FTSE-index procent 0,2 lager. De CAC-index in Parijs daalde met 0,3 procent en de DAX-index in Frankfurt verloor 0,4 procent.

Beleggers zijn na de schandalen bij onder meer Enron, Worldcom, Ahold en Parmalat beducht voor weer een `boekhoudschandaal'. De grootste uitzendorganisatie van de wereld Adecco moest een stevige prijs betalen na haar mededeling dat er bij de controle van de activiteiten in de Verenigde Staten enkele onvolkomenheden aan het licht zijn gekomen. Het bedrijf verloor op de beurs in Zürich meer dan 40 procent van zijn waarde.

Adecco sleurde in zijn val onder meer de Nederlandse uitzenders Vedior, United Services Group en Randstad mee. De drie fondsen verloren op de MidKap-index in Amsterdam respectievelijk 4,4, 3,5 en 1,9 procent.

Behalve de vrees voor nieuw geknoei met boekhoudingen waren beleggers weinig koopbereid wegens de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de grootste economie van de wereld. Het aantal banen in de Verenigde Staten nam vorige maand nauwelijks toe. Verder staan beleggers volgens analisten aan de zijlijn in afwachting van jaarcijfers die bedrijven binnenkort zullen bekendmaken.

In Duitsland daalde Infineon bijna 5 procent. Het vertrouwen in de computerchipmaker daalde, nadat elektronicaconcern Siemens had meegedeeld dat het zijn belang in Infineon vrijwel heeft gehalveerd. De daling van Infineon trok ook de Nederlandse technologiesector naar beneden. De fabrikant van chipmachines ASML daalde 1,8 procent en elektronicaproducent Philips verloor 1,2 procent.

Uitgeverij Wolters Kluwer was de grootste daler van de AEX-fondsen in Amsterdam na een kritisch rapport van kredietbeoordelaar Fitch. Wolters Kluwer zakte 2,6 procent en nam concurrent VNU mee in zijn val. VNU verloor 1,8 procent.