Zwartwerkers

Binnenkort koop ik een nieuw huis. Ik leen dan geld voor de verbouwing, die ik laat uitvoeren door kennissen die zelfstandig werken. Het hypotheekbedrag om de kosten te dekken wil ik aftrekbaar maken. Mocht blijken dat de uitvoerder deze inkomsten niet opgeeft aan de belasting, ofwel zwart werkt, wat zijn dan de consequenties? Loop ik risico dat de hypotheeklasten niet aftrekbaar zijn? Loopt de uitvoerder door mij extra risico dat de belastingdienst dit zwartwerken traceert?

(Z. van de L.)

Wanneer u de verbouwingskosten aantoont met de door de fiscus verplicht gestelde schriftelijke bewijsstukken (van uw kennissen) loopt u geen aftrekrisico. Of de fiscus uw bewijs gebruikt voor een onderzoek, weet ik niet. Waarom niet? Dan loopt de uitvoerder extra risico. So what? Dat is toch zijn probleem?

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele