Weer geen Spelen voor volleybalsters

Het Nederlandse vrouwenvolleybalteam is definitief uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen in Athene. Gisteren verloor Italië in de halve finale van het kwalificatietoernooi in Baku met 3-2 van Duitsland, na een 2-0 voorsprong uit handen te hebben gegeven. Nederland zou alleen nog een herkansing hebben gekregen in een ander toernooi in Japan, indien Italië van de Duitsen had gewonnen. Nederland ontbreekt voor de tweede keer op rij bij het olympisch toernooi.

De Italiaanse vrouwen gaven de Nederlandse dames even hoop, maar misten twee wedstrijdpunten tegen Duitsland en verloren daarna de wedstrijd. ,,Dit is een enorme desillusie'', sprak de Italiaanse bondscoach Frigoni van Nederland.

Stichting Topvolleybal Nederland (TVN), de inmiddels failliete voorganger van Pro Volley, haalde Frigoni drie jaar geleden binnen als de topcoach die de volleybalsters naar Athene kon loodsen. Mede door het vertrek van een aantal routiniers bij de mannen besloot de bond alle pijlen op de vrouwen te richten. De investeringen hebben echter niet het gewenste resultaat opgeleverd.

,,Dit is een zwarte dag voor de vrouwen. Diep en diep triest'', aldus technisch directeur Toon van der Burgt van Pro Volley. ,,Helaas heb je in topsport niet alles onder controle. We hadden geen rekening gehouden met de blessure van Kim Staelens. We zullen Frigoni ook zeker niets verwijten. We staan nog altijd achter zijn beleid.''

Door de onverwachte kwetsuur van Staelens, die in de voorlaatste oefenwedstrijd haar voorste kruisband scheurde, en het ontbreken van een goede vervangster was Nederland kansloos in Azerbeidjan. De op een zijspoor gezette Riëtte Fledderus voelde niks voor een bijrol. Van der Burgt: ,,Frigoni was heilig overtuigd van de kwaliteiten van Staelens. Hij heeft alles voor zijn missie gegeven. Zelfs na veertien maanden zonder salaris bleef hij nog. Daarom hebben we nog steeds vertrouwen in hem. Als Frigoni terug is in Nederland, gaan we de zaak analyseren en wat ons betreft is alles mogelijk.''

Het contract van Frigoni met Pro Volley loopt eind mei af. De Italiaan wilde zelf ook geen conclusie aan zijn mislukte opdracht verbinden. Hij ziet genoeg toekomst in het Nederlands team om verder te gaan. Met het oog op de Spelen van 2008 kan hij niet meer beschikken over ervaren speelsters als Ingrid Visser en Elles Leferink. Ook voor de blessuregevoelige Chaïne Staelens lijkt een volgend olympisch traject te zwaar.